Περίοδος της μεγάλης ακμής του Βυζαντίου (717-1025) Κοινωνία και οικονομία ΙΙ

Β. Kοινωνία και οικονομία των πόλεων

Η αστική οικονομία γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη με επίκεντρο τις πόλεις. Η οικονομία ήταν εκχρηματισμένη (δηλαδή οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα χρήματα στις οικονομικές τους συναλλαγές).  

Από τις αρχές του 9ου αιώνα παλιές πόλεις όπως η Σπάρτη και η Πάτρα ανοικοδομήθηκαν, αλλά δημιουργήθηκαν και νέες.

Πόλεις με τη μεγαλύτερη εμπορική κίνηση: Έφεσος, Τραπεζούντα, κλπ. 

Σε αυτές τις πόλεις γίνονταν κάθε χρόνο εμποροπανηγύρεις (= πανηγύρια όπου έμποροι από διάφορα μέρη πουλάνε τα προϊόντα τους)

Το βυζαντινό εμπόριο: αναβίωσε και πάλι από το 10ο αιώνα. 

(Θυμηθείτε από τα προηγούμενα μαθήματα: με ποιους λαούς αναπτύσσει το βυζάντιο εμπορικές σχέσεις και ποια προϊόντα εμπορεύεται;)


Έμπορος


Συντεχνίες ή επαγγελματικά σωματεία
Οι έμποροι και οι βιοτέχνες ήταν οργανωμένοι σε συντεχνίες ή επαγγελματικά σωματεία (συστήματα). Αυτά τα σωματεία καθόριζαν τις τιμές των προϊόντων, το ύψος της παραγωγής, τον αριθμό των μελών, κλπ. Οι πιο σημαντικές βιοτεχνίες αφορούσαν τον τομέα των τροφίμων, ενώ αργότερα (από το 10 αι. και μετά) προστέθηκαν και επιχειρήσεις σχετικές με το εμπόριο ειδών πολυτελείας (μετάξι, μπαχαρικά, πολύτιμοι λίθοι κλπ)

Εργοτάξιο της βυζαντινής εποχής. Μικρογραφία χειρογράφου.
Χρονικό Ιωάννη Σκυλίτζη (κώδ. Vitr. 26 – 2, φ. 141ˇα) 13ος αι. Ισπανία, Μαδρίτη, Biblioteca Nacional





Κοντά στην αριστοκρατία της γης (επαρχία) σχηματίστηκε η αριστοκρατία των αξιωμάτων στις πόλεις.Οι δύο ομάδες της αριστοκρατίας συνδέονταν μεταξύ τους με γάμους, με αποτέλεσμα στα τέλη του 10ου αιώνα να δημιουργηθεί μια ενιαία τάξη, οι δυνατοί (πολιτικοί, στρατιωτικοί, θρησκευτικοί άρχοντες).  

Εξαιτίας της ανάπτυξης του εμπορίου και της αστικής οικονομίας δημιουργήθηκε μια μεσαία τάξη (έμποροι, βιοτέχνες, τραπεζίτες, πλοιοκτήτες, κλπ) που ήταν οργανωμένη σε συντεχνίες και συχνά υποκινούσε λαϊκά κινήματα κατά των ευγενών. 
Οι λαικές μάζες των πόλεων (δήμος) αποτελούνταν από φτωχούς που είτε εργάζονταν περιστασιακά είτε ήταν άνεργοι.

Τα αστικά επαγγέλματα στο Βυζάντιο

Οικοδόμοι

Εργασία: Να συμπληρώσετε την πυραμίδα που παρουσιάζει την κοινωνική οργάνωση της πόλης, λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες για τις οικονομικές δραστηριότητες των ανθρώπων και την κοινωνική τους θέση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Σχίσμα των δύο εκκλησιών: Γεγονότα και παράγοντες

Εξελίξεις στο βυζαντινό κράτος ως τις αρχές του 6ου αιώνα

Η μεσαιωνική κοινωνία