Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015

Η ενετική οικονομική διείσδυση
άποψη της Βενετίας

Α. Η ενετική οικονομική διείσδυση
 Ο Αλέξιος Α΄ Κομνηνός, για να αποκρούσει τους Νορμανδούς που ήταν έτοιμοι να βαδίσουν κατά της Κωνσταντινούπολης, ζήτησε τη βοήθεια των Βενετών. Με τη βοήθεια του πανίσχυρου βενετικού στόλου κατάφερε  να νικήσει του Νορμανδούς. Για να ανταμείψει τους «συμμάχους» του τους παραχώρησε μια σειρά από προνόμια με το Χρυσόβουλο του 1082 (επίσημη συμφωνία, υπογεγραμμένη από τον αυτοκράτορα και σφραγισμένη με τη χρυσή του βούλα)Δραστηριότητα:

Αφού διαβάσετε προσεκτικά το σχετικό απόσπασμα, να απαντήσετε στις ερωτήσεις: 1.  Ποια ήταν τα προνόμια που παραχώρησε ο Αλέξιος Α΄ Κομνηνός στους Βενετούς;2. Ποιες πιστεύετε ότι ήταν οι συνέπειες του χρυσόβουλου  στην οικονομία του Βυζαντινού κράτους;

3. Τι κερδίζουν οι Βενετοί από τα προνόμια που τους προσφέρουν οι Βυζαντινοί;


Από το χρυσόβουλο του έτους 1082

  Επιπροσθέτως παραχωρούμε στους Βενετούς τα εργαστήρια μαζί με τους επάνω ορόφους που βρίσκονται στη συνοικία του Περάματος (σημείο επιβίβασης για τη συνοικία του Γαλατά), που εκτείνεται από την Εβραϊκή Πύλη (Τσιφούτ-Καπού) ως την Πύλη της Βίγλας (Οντούν-Καπί), όπου ζουν Βενετοί και Έλληνες και [τους παραχωρούμε] τρεις σκάλες που καταλήγουν σ' αυτή την περιοχή [...].

  Δίνεται επίσης στους Βενετούς το δικαίωμα να κάνουν εμπόριο με κάθε λογής εμπορεύματα σ' όλα τα μέρη της Ρωμανίας, γύρω από τη μεγάλη Λαοδικεία, την Αντιόχεια, τη Μάμιστρα, τα Άδανα, την Ταρσό, την Αττάλεια, τη Στρόβιλο, τη Χίο, τον Θεολόγο (= Έφεσος), τη Φώκαια, το Δυρράχιο, την Αυλώνα, την Κορυφώ (=Κέρκυρα), τη Βονδιτσα (=Βόνιτσα), τη Μεθώνη, την Κορώνη, τη Ναυπλία (το Ναύπλιο), την Κόρινθο, τις Θήβες, την Αθήνα, τον Εύριπο (= Χαλκίδα), τη Δημητριάδα, τη Θεσσαλονίκη, τη Χρυσόπολη, το Περιθεώριον, την Άβυδο, τη Ραιδεστό, την Αδριανούπολη, την Άπρο, την Ηράκλεια, τη Σηλυμβρία, και την ίδια τη Μεγαλόπολη Κωνσταντινούπολη) και γενικά όλα τα μέρη που είναι κάτω από την εξουσία της ευσεβούς και ελεήμονος Εξοχότητάς μας, χωρίς να πληρώνουν εντελώς τίποτε για τις δραστηριότητές τους, δηλ. το κομμέρκιον και τους άλλους δασμούς που μπαίνουν στο δημόσιο ταμείο, το ξυλοκάλαμον, το λιμεν(ι)ατικόν, το ποριατικόν, το κανίσκιον, τις εξαφόλλεις, το αρχοντίκιον και τους άλλους εμπορικούς δασμούς. Σε όλους αυτούς τους το πους η αυτοκρατορική μου εξουσία τους δίνει το δικαίωμα να μη δέχονται οποιοδήποτε έλεγχο.

 
G. L. Fr. Tafel - G. M. Thomas, Urkunden zur alteren Handels- und Staatsgeschichte der Republik Venedig mit besonderer Beziehung auf Byzanz und die Levante vom 9. bis zum Ausgang des 15. Jh.s, πρώτο μέρος, Βιέννη 1856 (ανατύπ.: 'Αμστερνταμ 1964), 51-53. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου