Η εξάπλωση των Αράβων και το εμπόριο του Ισλάμ

Ας πάρουμε μια γεύση από την εξάπλωση και τον πολιτισμό των Αράβων, μέσα από χάρτες και εικόνες που θα προσφέρουν αφορμές για συζήτηση. Ακολουθεί το σχεδιάγραμμα των πιο σημαντικών στοιχείων της ενότητας:
  
Το αραβικό χαλιφάτο στα τέλη του 8ου αιώνα


Η εξάπλωση των Αράβων


  • Οι Άραβες κατοικούσαν στην χερσόνησο της Αραβίας.
  • Τον 7ο αιώνα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Αραβία ο ισλαμισμός. Το Ισλάμ είναι η μονοθεϊστική θρησκεία που ίδρυσε ο Μωάμεθ και επηρεάστηκε από τον Ιουδαϊσμό και τον χριστιανισμό.
  • Το Κοράνι (το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων) ζητούσε από τους πιστούς (μουσλίμ) διάδοση του ισλαμισμού με ιερό πόλεμο(τζιχάντ). Οι νεοφώτιστοι στον Ισλαμισμό  Άραβες ξεκινούν τις εξορμήσεις τους κατά των βυζαντινών, κατακτώντας πολλές βυζαντινές και περσικές επαρχίες και δημιουργούν ένα μεγάλο αραβικό κράτος, το Χαλιφάτο.

 Η λέξη «Ο Θεός» (Αλλάχ) γραμμένη σε αραβική καλλιγραφική γραφή, στην Αγία ΣοφίαΚωνσταντινούπολη. (Adam Kliczek, http://memoriesstay.com 



Μουσουλμάνοι προσκυνητές πηγαίνουν γύρω-γύρω από την Κάαμπα (=ο κύβος) 7 φορές, αντίστροφα με την φορά του ρολογιού και κάνουν σπουδαίο τελετουργικό για να τελειώσουν το προσκύνημα στο Τζαμί Masjid al-Haram, κατά την διάρκεια του Χατζ στην Ιερή Πόλη της Μέκκας, στην Σαουδική Αραβία (www.popaganda.com)

  • Οι βασικότεροι παράγοντες εξάπλωσης των Αράβων ήταν:
 α) η εξάντληση των βυζαντινών και των Περσών από τους μεταξύ τους πολέμους.

 β) οι διώξεις των μονοφυσιτών (αιρετικοί χριστιανοί) που ζούσαν στις ανατολικές επαρχίες του βυζαντίου. Πολλοί από τους κατοίκους των ανατολικών επαρχιών, κουρασμένοι από τους διωγμούς του βυζαντινού κράτους, αντιμετώπισαν θετικά την έλευση των Αράβων.


Η αραβική επέκταση στις ακτές της Μεσογείου οδήγησε στη διάσπαση του μεσογειακού κόσμου που είχε ενοποιηθεί από τους  ρωμαίους.

Η πολεμική δράση των Αράβων προκάλεσε:  
α) την απώλεια εδαφών και πόλεων της βυζαντινής αυτοκρατορίας
β) την ερήμωση πολλών περιοχών του βυζαντινού κράτους
γ) τη μείωση της αγροτικής παραγωγής και του βυζαντινού εμπορίου 

α. Η ανάπτυξη του εμπορίου

                                       
Οι εμπορικοί δρόμοι του ισλαμικού κόσμου στο μεσαίωνα
(https://muslimheritage.com)
  • Από τα μέσα του 8ου αι. οι Άραβες και οι Εβραίοι δραστηριοποιήθηκαν στο διεθνές εμπόριο με επίκεντρο τις μεγάλες πόλεις και έγιναν, όπως ειπώθηκε, οι μεταπράτες του διεθνούς εμπορίου.
  • Από τα μέσα του 9ου αι. οι Άραβες ίδρυσαν εμπορικές αποικίες στις ακτές των Ινδιών, της ΝΑ Ασίας και της Κίνας. 
                                                 Καραβάνια στο δρόμο του μεταξιού
                                                               (https://muslimheritage.com)

  • Από τη μακρινή Ανατολή μετέφεραν μπαχαρικά και άλλα είδη πολυτελείας στις αραβικές και βυζαντινές αγορές, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. 

  • Οι έμποροι του Ισλάμ υιοθέτησαν πολλές καινοτομίες: συγκρότησαν εμπορικές εταιρείες, επινόησαν την εμπορική επιταγή (τσεκ) και ανέπτυξαν το πιστωτικό σύστημα (αργυραμοιβοί και τράπεζες). Οι καινοτομίες αυτές διευκόλυναν σημαντικά τις εμπορικές συναλλαγές.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Σχίσμα των δύο εκκλησιών: Γεγονότα και παράγοντες

Η μεσαιωνική κοινωνία

Εξελίξεις στο βυζαντινό κράτος ως τις αρχές του 6ου αιώνα