Βυζαντινός πολιτισμός: Εικαστικές τέχνες και μουσική
Μουσική
Στο Βυζάντιο αναπτύχθηκαν δύο είδη μουσικής:
1. Εκκλησιαστική ή θρησκευτική μουσική: Η εκκλησιαστική ποίηση γραφόταν και προοριζόταν για να ψέλνεται κατά τη Θεία Λειτουργία και άλλες λατρευτικές τελετές. Η εκκλησιαστική μουσική είναι φωνητική και μονοφωνική, δηλαδή εκτελείται από μια μόνο φωνή ( ή περισσότερες σε ταυτοφωνία), χωρίς μουσικά όργανα. Υπήρχαν οι ποιητές ή μελωδοί που έγραφαν οι ίδιοι τα ποιήματα και τα μελοποιούσαν, πχ ο Ρωμανός ο Μελωδός. Από τον 7ο αιώνα και μετά παρατηρείται διαφοροποίηση. Ο ποιητής που γράφει τους στίχους των ύμνων ονομάζεται υμνογράφος και αυτός που συνθέτει τη μουσική μελοποιός.
2. Κοσμική ή λαϊκή μουσική: αποτελεί συνέχεια της αρχαίας ελληνικής παράδοσης και πρόκειται για τραγούδια που τραγουδούν οι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή, σε επίσημες ή λαϊκές τελετές και διασκεδάσεις: γαμήλια, ερωτικά, επιτραπέζια, ακριτικά τραγούδια, κλπ. Οι βυζαντινοί χρησιμοποιούν μουσικά όργανα στις διασκεδάσεις τους, όπως πνευστά, έγχορδα και κρουστά.
3. Άλλες μορφές τέχνης
Οι Βυζαντινοί ανέπτυξαν αξιόλογη παραγωγή εκκλησιαστικών και κοσμικών έργων μικροτεχνίας και μικρογλυπτικής από πολύτιμα μέταλλα, ξύλο, σμάλτο και ελεφαντόδοντο. Επίσης διακοσμούσαν τα χειρογραφα βιβλία τους με εικόνες που ονομάζονται μικρογραφίες. Τέλος, και τα νομίσματα έχουν αισθητική αξία και μπορούμε να τα εξετάσουμε ως έργα μικροτεχνίας, ενώ προσφέρουν και πολύτιμες πληροφορίες για την πολιτική, την οικονομία, την κοινωνία και τη θρησκεία.
Παρατηρείστε τις φωτογραφίες και καταγράψτε μορφές της βυζαντινής τέχνης που συναντήσαμε σε προηγούμενα μαθήματα αλλά και από τα εκθέματα που είδαμε στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών και το Μουσείο Μπενάκη.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου