Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΠΟΠΟΙΪΑ. ΕΠΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ



Θα δοκιμάσουμε να συμμετέχουμε όλοι και όλες στο μάθημα. Ας δούμε πώς λειτουργεί ένα διαδραστικό μάθημα στην πλατφόρμα Nearpod για να προετοιμαστούμε!



Α. Αγώνες με τους άραβες
Στις αρχές του 9ου αιώνα ξεκινά η μεγάλη αντεπίθεση των βυζαντινών κατά των Αράβων. Τρεις αυτοκράτορες που ενσάρκωναν τον τύπο του στρατηγού – αυτοκράτορα ο Ιωάννης Τζιμισκής, ο Νικηφόρος Φωκάς και ο Βασίλειος Β΄ ανέκτησαν πολλά βυζαντινά εδάφη που είχαν κυριευτεί από τους Άραβες: Την Κρήτη, την Κύπρο, τις πόλεις της Κιλικίας και τμήματα της Συρίας και της Παλαιστίνης. 



Β. Αγώνες με τους Βούλγαρους

Οι φιλικές σχέσεις με τους Βούλγαρους έγιναν εχθρικές όταν ανέβηκε στο βουλγαρικό θρόνο ο φιλόδοξος βασιλιάς Συμεών. Ο Συμεών επεδίωκε να ιδρύσει μια βυζαντινοβουλγαρική αυτοκρατορία και ανακήρυξε τον εαυτό του Βασιλιά των Βουλγάρων και των Ρωμαίων και για αυτό το λόγο πολιόρκησε την Κωνσταντινούπολη. Ο θάνατος του ματαίωσε τα σχέδια και ο διάδοχος τους υπέγραψε ειρήνη με το Βυζάντιο και παντρεύτηκε μια βυζαντινή πριγκίπισσα. Η ειρήνη διαταράχθηκε και πάλι όταν ο τσάρος Σαμουήλ ίδρυσε νέο βουλγαρικό κράτος . Ο αγώνας αυτή τη φορά ήταν μακρός και δύσκολος και σε αυτόν διακρίθηκε ο Βασίλειος Β΄ (Βουλγαροκτόνος). Έγιναν δύο σημαντικές μάχες όπου ο βουλγαρικός στρατός ηττήθηκε. Η μάχη του Σπερχειού (997) και η μάχη του Κλειδιού (1014). Η Βουλγαρία υποτάχθηκε στο Βυζάντιο και οργανώθηκε σε δύο θέματα. Τα σύνορα του Βυζαντίου έφτασαν και πάλι στο Δούναβη.

Ο Νικηφόρος Ουρανός κατατροπώνει τους Βούλγαρους στη μάχη του Σπερχειού

Οικονομικές συνέπειες των πολέμων
Οι κατακτήσεις των εδαφών και η επέκταση των βυζαντινών συνόρων ευνόησαν την άνθηση της οικονομίας, γιατί:
Α) Προστέθηκαν στο κράτος νέα εδάφη, παραγωγικό δυναμικό και έσοδα.
Β) Η διακοπή των αραβικών επιδρομών επέτρεψε την ειρηνική καλλιέργεια της γης.

Η ανάπτυξη της οικονομίας είχε πολύ θετικές συνέπειες:
1. Πολλαπλασιάστηκε η παραγωγή και τα νομισματικά αποθέματα του κράτους.
2. Ο πλούτος έφερε χλιδή και ευμάρεια.
3. Ενισχύθηκε το διεθνές κύρος και η δύναμη της αυτοκρατορίας.
4. Οι υπήκοοι της αυτοκρατορίας αισθάνονταν αυτοπεποίθηση και περηφάνια.


History Channel, Βασίλειος Β΄ο Βουλγαροκτόνος


ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΔΥΣΗΣ: ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΙΤΑΛΙΚΩΝ ΚΤΗΣΕΩΝ

Α. Ο ελληνισμός της Ιταλίας
Το ελληνικό στοιχείο που κατά την αρχαιότητα κατοικούσε στη Σικελία και τη Νότια Ιταλία ενισχύθηκε τον 7ο και 8ο αιώνα με μετακινήσεις πληθυσμών από την Ελλάδα εξαιτίας των σλαβικών επιδρομών.
Στις αρχές του 10ου αιώνα οι άραβες ολοκλήρωσαν την κατάληψη της Σικελίας και έτσι στο Βυζάντιο απέμεινε η Ν. Ιταλία. Η Βυζαντινή Ιταλία περιλάμβανε τρία θέματα: της Λογγοβαρδίας, της Καλαβρίας και της Λουκανίας. Οι περιοχές αυτές συνόρευαν στο βορρά με κρατίδια που προσπαθούσαν να κρατήσουν την αυτονομία τους απέναντι στο Βυζάντιο και το βασικό αντίπαλο του στην περιοχή, το Γερμανικό Κράτος.
Η δυτική πολιτική των Μακεδόνων αυτοκρατόρων είχε ως στόχο α)τη διατήρηση και επέκταση των κτήσεων τους στην Ιταλία β) την απόκρουση των αραβικών επιθέσεων και γ) την αντιμετώπιση της γερμανικής απειλής.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Σχίσμα των δύο εκκλησιών: Γεγονότα και παράγοντες

Η εξωτερική πολιτική του Ιουστινιανού (με τη βοήθεια του χάρτη)

Η μεσαιωνική κοινωνία