Εργασίες Β ΄ Γυμνασίου

Η ζωή της αυτοκράτειρας Θεοδώρας

                      

Η Θεοδώρα γεννήθηκε το 500 μ.Χ. στην Αμμόχωστο της Κύπρου. Πατέρας ήταν ο Ακάκιος και μητέρα της η Θεοδώρα και σύζυγος της ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός. Προερχόταν από τα κατώτατα στρώματα της κοινωνίας. Έμεινε ορφανή από πατέρα και την περιμάζεψαν οι Βένετοι. Έτσι η Θεοδώρα από πολύ μικρή συμμετείχε σε κωμικές παραστάσεις χαμηλού επιπέδου και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προκόπιου ήταν εταίρα. Διωγμένη από τον εραστή της Εκηβόλο βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου είχε εγκαταλείψει την παλιά της ζωή όταν πια την γνώρισε ο Ιουστινιανός και την ερωτεύτηκε. Αργότερα μετά από πολλές αντιδράσεις και μετά τον θάνατο της αυτοκράτειρας Ευφημίας κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τον γάμο τους. Έπειτα από αυτό η επιρροή της προς τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό ήταν μεγάλη, όπως κατακρίθηκε έντονα και από τον Προκόπιο. Παρόλα αυτά η στάση της πολύτιμη και αποφασιστική εμψύχωσε τον αυτοκράτορα στα γεγονότα της Στάσης του Νίκα και τον απέτρεψε από την ιδέα να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη. Η Θεοδώρα είχε μια μαχητική και δυναμική προσωπικότητα, έμενε αφοσιωμένη σε όσους αγαπούσε, πρόσφερε την φροντίδα και προστασία στους αδυνάτους αλλά παρέμενε και σκληρή σε όσους ήταν απειλή για εκείνη.

Εριέττα Καρδάμη                                              


Η Θεοδώρα φέρεται να γεννήθηκε στην Αμμόχωστο. Αν και προερχόταν από τα κατώτατα στρώματα της βυζαντινής κοινωνίας, και όχι από εκλεκτή οικογένεια της Κωνσταντινούπολης, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλοπάτι της εξουσίας και άσκησε ισχυρή επιρροή στον Ιουστινιανό. Πατέρας της ήταν ο Ακάκιος. Πεθαίνοντας άφησε τρεις κόρες, την Κομιτώ, τη Θεοδώρα και την Αναστασία. Όταν οι Πράσινοι έδωσαν τη θέση του Ακάκιου σε κάποιον άλλον, τις περιμάζεψαν οι Βένετοι, γοητευμένοι από την ικεσία των κοριτσιών που καθοδηγούσε επιδέξια η μητέρα τους, Έτσι η Θεοδώρα από πολύ μικρή συμμετείχε σε κωμικές παραστάσεις χαμηλού επιπέδου και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προκόπιου ήταν εταίρα. Η Θεοδώρα στάθηκε πολύτιμη σύντροφος στο πλευρό του Ιουστινιανού. Με την αποφασιστική στάση της τον εμψύχωσε στα γεγονότα της Στάσης του Νίκα και τον απέτρεψε από την ιδέα να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη.Κατά την γνώμη μας η Θεοδώρα ήταν μια γυναίκα που η άποψη τής μετρούσε στην κοινωνία που αυτό ήταν σπάνιο για την εποχή της. Επίσης βοήθησε την αυτοκρατορία να αναπτυχθεί.

Πληροφορίες:wikipedia
Ελπίδα Κλωνή και Δήμητρα Κατσάμπα Β'2


Η Θεοδώρα φέρεται να γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 500 μ.Χ. Αν και προερχόταν από τα κατώτατα στρώματα της βυζαντινής κοινωνίας, και όχι από εκλεκτή οικογένεια της Κωνσταντινούπολης, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλοπάτι της εξουσίας και άσκησε ισχυρή επιρροή στον Ιουστινιανό. Πατέρας της ήταν ο Ακάκιος, αρκοτρόφος (θηριοφύλακας) των Πρασίνων στον ιππόδρομο. Πεθαίνοντας άφησε τρεις κόρες, την Κομιτώ, τη Θεοδώρα και την Αναστασία. Αργότερα γνώρισε τον Εκηβόλο (ή Εκηβόλιο), ανώτερο κρατικό υπάλληλο από την Τύρο, και όταν αυτός διορίστηκε διοικητής Πενταπόλεως τον ακολούθησε στην Κυρηναϊκή. Διωγμένη από τον εραστή της βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια και από εκεί επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εγκατέλειψε την παλιά της ζωή. Τότε τη γνώρισε ο Ιουστινιανός και την ερωτεύτηκε. Την ανύψωσε στο αξίωμα της πατρικίας, δεν μπορούσε όμως να την παντρευτεί εξαιτίας της σφοδρής αντίδρασης που προέβαλλε η αυτοκράτειρα Ευφημία. Μόνο μετά το θάνατό της μπόρεσε να πείσει το θείο του, τον αυτοκράτορα Ιουστίνο, να καταργήσει τον παλαιό νόμο που απαγόρευε το γάμο συγκλητικού με ηθοποιό. Όταν ο Ιουστινιανός έγινε αυτοκράτορας την συμβουλευόταν συχνά και όλοι οι αξιωματούχοι του κράτους όφειλαν να δίνουν όρκο πίστεως τόσο στον ίδιο όσο και στη σύζυγό του. Η επιρροή της αυτή επίσης κατακρίθηκε έντονα από τον Προκόπιο. Με την αποφασιστική στάση της τον εμψύχωσε στα γεγονότα της Στάσης του Νίκα και τον απέτρεψε από την ιδέα να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη. Η Θεοδώρα αν και φαίνεται λίγο επιπόλαιη από τις προηγούμενες σχέσεις της, είναι σοφή γυναίκα και πολύτιμη σύζυγος για τον Ιουστινιανό. Λαμπρή αυτοκράτειρα, συμπαραστεκόταν στο λαό και για αυτό τον λόγο έμεινε στην ιστορία. 

Νεφέλη Μαλούση, Αναστασία Νάστου Β'2Η Θεοδώρα ήταν η σύζυγος του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Φέρεται ως μια από τις διασημότερες γυναίκες στην παγκόσμια ιστορία και η διασημότερη αυτοκράτειρα του Βυζαντίου.
Η Θεοδώρα φέρεται να γεννήθηκε στην Αμμόχωστο. Πατέρας της ήταν ο Ακάκιος, αρκοτρόφος των Πρασίνων στον ιππόδρομο. Πεθαίνοντας άφησε τρεις κόρες, την Κομιτώ, την Θεοδώρα και την Αναστασία. Όταν οι Πράσινοι έδωσαν τη θέση του Ακάκιου σε κάποιον άλλον, τις περιμάζεψαν οι Βενετοί , γοητευμένοι από την ικεσία των κοριτσιών που καθοδηγούσε επιδέξια η μητέρα τους. Έτσι η Θεοδώρα από πολύ μικρή ηλικία συμμετείχε σε κωμικές παραστάσεις και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προκοπίου ήταν εταίρα. Αργότερα γνώρισε τον Εκηβόλο ανώτερο κρατικό υπάλληλο από την Τύρο, και όταν αυτός διορίστηκε διοικητής Πενταπόλεως τον ακολούθησε στην Κυρηναϊκή. Διωγμένη από τον εραστή της βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια  και από εκεί στην Κωνσταντινούπολη , όπου εγκατέλειψε την παλιά ζωή.Τότε την γνώρισε ο Ιουστινιανός και την ερωτεύτηκε. Η Θεοδώρα στάθηκε πολύτιμη σύντροφος στο πλευρό του Ιουστινιανού.Με την αποφασιστική στάση της τον εμψύχωσε στα γεγονότα της Στάσης του Νίκα και τον απέτρεψε από την ιδέα να εγκαταλείψει  την Κωνσταντινούπολη. Ήταν πάντα αφοσιωμένη στους φίλους της ,όπως ο στρατηγός  Ναρσή , δεν συγχώρεσε όμως όσους θεωρούσε απειλή για την επιρροή της. Ο Προκόπιος πίστευε πως η Θεοδώρα αποτελούσε την ενσάρκωση της λαγνείας, της αδιαντροπιάς, της ακολασίας και της σκληρότητας (αφού έγινε αυτοκράτειρα), δηλαδή ούτε λίγο, ούτε πολύ ένα σκάνδαλο με συνεχή εξέλιξη. Μια πόρνη που έγινε Αυτοκράτειρα.
        Κατά τη γνώμη μου η Θεοδώρα ήταν μια γυναίκα δυναμική και φιλόδοξη, η οποία έκανε τα πάντα για να κερδίσει αυτό που ήθελε και απ' ότι φαίνεται όχι πάντα με ηθικό τρόπο.

Πηγή πληροφόρησης: βικιπαίδεια
                                                                   
Ορφέας ΚαραχάλιοςΗ Θεοδώρα ήταν σύζυγος του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Φέρεται να γεννήθηκε το 500μχ στην Αμμόχωστο της Κύπρου. Έχασε μικρή τον πατέρα της, δούλεψε σε παραστάσεις  χαμηλού επιπέδου και ήταν εταίρα σύμφωνα με όσα γράφει ο Προκόπιος. Στάθηκε πολύτιμη σύντροφος στο πλευρό του Ιουστινιανού. Τον βοήθησε και των εμψυχώσε  στα γεγονότα της "Στάσης του Νικά" με αποτέλεσμα να μην εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη και να μείνει στην εξουσία.Σύμφωνα με τον Προκόπιο επηρέαζε πολύ τον αυτοκράτορα στις αποφάσεις του  .
Πέθανε το 548 μχ και τάφηκε στην εκκλησία των Αγίων αποστόλων. 
Η Θεοδώρα υπήρξε μια δυναμική γυναίκα με έντονο χαρακτήρα και  έμεινε στην ιστορία ως μια από τις πιο ικανές και συνετές αυτοκράτειρες.

 Πληροφορίες:Βικιπαίδεια    
                                                            
Μαίρη Κιουρτζόγλου Β'2
                                                  
   
                                                   

Η Θεοδώρα
Η Θεοδώρα γεννήθηκε στο Αμμόχωστο της Κύπρου. Προερχόταν από τις κατώτερες τάξεις της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ο πατέρας της ήταν ο Ακάκιος, θηριοφύλακας των Πρασίνων στον ιππόδρομο. Έμεινε ορφανή από πατέρα σε μικρή ηλικία. Από μικρή συμμετείχε σε κωμικές παραστάσεις και λέγεται ότι ήταν εταίρα.
Έζησε στην Κυρηναϊκή, την Αλεξάνδρεια και την Κωνσταντινούπολη όπου αποφάσισε να αφήσει πίσω την παλιά της ζωή. Γνωρίστηκε με τον Ιουστινιανό και για χάρη της κατάργησε τον παλιό νόμο που του απαγόρευε να την παντρευτεί.
Στάθηκε πολύτιμη σύντροφος στο πλάι του Ιουστινιανού. Η αποφασιστικότητα της τον εμψύχωσε στην στάση του Νίκα και τον απέτρεψε από το να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη.
Για τα πρώτα χρόνια της ζωής της έγραψε ο Προκόπιος, ιστορικός του αυτοκράτορα, στα «Ανέκδοτα» και στην «Απόκρυφη Ιστορία» που όμως δεν τα δημοσίευσε γνωρίζοντας τι τον περίμενε. Για τον Προκόπιο, η Θεοδώρα αποτελούσε την ενσάρκωση της λαγνείας, της αδιαντροπιάς, της ακολασίας και της σκληρότητας (αφού έγινε αυτοκράτειρα), δηλαδή ούτε λίγο, ούτε πολύ ένα σκάνδαλο με συνεχή εξέλιξη.
Ήταν μία πολύ δυναμική γυναίκα για την εποχή της, με λόγο για την αυτοκρατορία και γνώμη που μέτραγε. Είχε προοδευτικές ιδέες που βοήθησαν πολύ τον Ιουστινιανό. Χαρακτηριζόταν από πολύ έντονη προσωπικότητα. Ήταν μία γυναίκα που μέσα στην ανδροκρατούμενη κοινωνία της Βυζαντινής αυτοκρατορίας άφησε το στίγμα της στην ιστορία και αποτέλεσε πρότυπο και η από τις πρώτες φεμινίστριες.
                                            
 Πηγές: Βικιπαίδεια

 Μπαρμπαρή Δομνίκη, Κεραμιδά Μάγια, Παπαθανάση Κων/να
Η Θεοδώρα γεννήθηκε στην Αμμόχωστο. Πατέρας της ήταν ο Ακάκιος, αρκουδιάρης των Πρασίνων στον ιππόδρομο. Πεθαίνοντας άφησε τρεις κόρες, την Κομιτώ, τη Θεοδώρα και την Αναστασία. Όταν οι Πράσινοι έδωσαν τη θέση του Ακάκιου σε κάποιον άλλον, τις περιμάζεψαν οι Βένετοι, γοητευμένοι από την ικεσία των κοριτσιών που καθοδηγούσε επιδέξια η μητέρα τους. Έτσι, η Θεοδώρα από πολύ μικρή συμμετείχε σε κωμικές παραστάσεις χαμηλού επιπέδου και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προκόπιου ήταν εταίρα.
    Αργότερα γνώρισε τον Εκηβόλο (ή Εκηβόλιο), ανώτερο κρατικό υπάλληλο από την Τύρο και όταν αυτός διορίστηκε διοικητής Πενταπόλεως τον ακολούθησε στην Κυρηναϊκή. Διωγμένη από τον εραστή της βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια και από εκεί επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εγκατέλειψε την παλιά της ζωή.Εκεί γνώρισε τον Ιουστινιανό και έγινε σύζυγός του. Αν και προερχόταν από τα κατώτατα στρώματα της βυζαντινής κοινωνίας, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλοπάτι της εξουσίας και άσκησε ισχυρή επιρροή στον Ιουστινιανό.Από πολλούς μελετητές  θεωρείται μια πρώιμη φεμινίστρια, καθώς με σειρά μέτρων προσπάθησε να αναβαθμίσει τη θέση της γυναίκας στην αυτοκρατορία. Άλλαξε τον νόμο που απαγόρευε τον γάμο ευγενών με γυναίκες κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, όπως η ίδια, υπήρξε υπέρμαχος των αμβλώσεων, φρόντισε να μην τιμωρούνται όσες διέπρατταν μοιχεία, απαγόρευσε την αναγκαστική πορνεία, έδωσε στις γυναίκες περισσότερα δικαιώματα στην περίπτωση διαζυγίου, τους επέτρεψε να έχουν περιουσιακά δικαιώματα, ενώ ενεργοποίησε τη θανατική ποινή για τους βιαστές. Ακόμη,με την αποφασιστική στάση της, εμψύχωσε τον Ιουστινιανό στα γεγονότα της Στάσης του Νίκα και τον απέτρεψε από την ιδέα να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη.

 Πέθανε το 548 μ.Χ, σε ηλικία 48 ετών, από καρκίνο του μαστού και τάφηκε στο Ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη.
Αποκλειστική, σχεδόν, πηγή πληροφόρησης για την προσωπική ζωή της Θεοδώρας και του Ιουστινιανού αποτελεί ο ιστορικός Προκόπιος με το έργο του «Ανέκδοτα ή Απόκρυφη Ιστορία». Ο Προκόπιος, όμως, υπήρξε δεινός επικριτής της Θεοδώρας, άρα τα λεγόμενά του ελέγχονται για την αντικειμενικότητά τους.

Κατά τη γνώμη μας, η Θεοδώρα ήταν ένας φιλόδοξος,δυναμικός και αποφασιστικός χαρακτήρας, που είχε άποψη για πολλά ζητήματα. Ήταν ανοιχτόμυαλη για τα λεγόμενα της εποχής της και με  το θάρρος της μπορούσε να κάνει πράξη τις προοδευτικές της ιδέες. Ακόμα, πιστεύουμε πως ήταν επίμονη και αγωνιζόταν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της. Βέβαια, ίσως όλη αυτή η αγωνιστικότητα να την έκανε λίγο εγωίστρια. Όπως και να 'χει πιστεύουμε πως ήταν αξιόλογη αυτοκράτειρα.

                                                                                                                                                                    Κωνσταντίνα Αλεξίου και Αλέξης Γενιατάκης (Β1)
                                                                                                                                                                                

 

Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΘΕΟΔΩΡΑ

 

 

Γενικά

Η Θεοδώρα (περ. 500 - 28 Ιουνίου 548) ήταν η σύζυγος του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Είναι μία από τις διασημότερες γυναίκες στην παγκόσμια ιστορία και η διασημότερη αυτοκράτειρα του Βυζαντίου.

Πού γεννήθηκε και πώς πέρασε τα παιδικά της χρόνια.

Η Θεοδώρα φέρεται να γεννήθηκε στην Αμμόχωστο της Κύπρου. Ο πατέρας της ήταν θηριοφύλακας των «Πρασίνων» στον Ιππόδρομο. Όταν οι Πράσινοι έδωσαν τη θέση του πατέρα της σε κάποιον άλλον, τις κόρες του περιμάζεψαν οι «Βένετοι». Έτσι η Θεοδώρα από πολύ μικρή συμμετείχε σε κωμικές παραστάσεις χαμηλού επιπέδου και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προκόπιου ήταν εταίρα.

Τι έκανε πριν γίνει αυτοκράτειρα.

Αργότερα, η Θεοδώρα γνώρισε έναν ανώτερο κρατικό υπάλληλο και τον ακολούθησε στην Κυρηναϊκή. Στη συνέχεια, διωγμένη από τον εραστή της βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια και από εκεί επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη. Τότε γνώρισε τον Ιουστινιανό ο οποίος την ερωτεύτηκε και την ανύψωσε στο αξίωμα της πατρικίας, δεν μπορούσε όμως να την παντρευτεί εξαιτίας της σφοδρής αντίδρασης που προέβαλλε η αυτοκράτειρα Ευφημία. Μόνο μετά το θάνατό της μπόρεσε να πείσει το θείο του, τον αυτοκράτορα Ιουστίνο, να καταργήσει τον παλαιό νόμο που απαγόρευε το γάμο συγκλητικού με ηθοποιό.

Ποια ήταν η αντίδρασή της στα γεγονότα της “Στάσης του "Νίκα”.

Με την αποφασιστική στάση της εμψύχωσε τον Ιουστινιανό στα γεγονότα της “Στάσης του Νίκα και τον απέτρεψε από την ιδέα να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη. 

Ποιες πληροφορίες μας δίνει για εκείνη ο ιστορικός Προκόπιος.

Για τον Προκόπιο η Θεοδώρα αποτελούσε την ενσάρκωση της λαγνείας, της αδιαντροπιάς, της ακολασίας και της σκληρότητας (αφότου έγινε αυτοκράτειρα), δηλαδή ούτε λίγο, ούτε πολύ ένα σκάνδαλο με συνεχή εξέλιξη. Μια πόρνη που έγινε Αυτοκράτειρα.

Πώς κρίνετε εσείς την προσωπικότητα και το χαρακτήρα της Θεοδώρας.

Η Θεοδώρα είχε ορισμένα θετικά αλλά και πολλά αρνητικά στοιχεία.
Στα θετικά θα πρέπει να αναφέρουμε το γεγονός ότι ήταν δυναμική και αποφασιστική και διέθετε άποψη για τα πράγματα, την οποία υποστήριζε σθεναρά. Υποστήριξε τα δικαιώματα των γυναικών. Σ' αυτήν αποδίδονται διατάξεις της νομοθεσίας του Ιουστινιανού υπέρ των γυναικών, όπως αυτή που απαγόρευε την πώληση προικώων ακινήτων. Επίσης, σ’ αυτήν αποδίδεται η ίδρυση ενός οίκου για πρώην εταίρες.
Στα αρνητικά στοιχεία θα πρέπει να αναφέρουμε το γεγονός ότι χρησιμοποιούσε όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα για να πετύχει το σκοπό της και κατέτρεχε όσους θεωρούσε απειλή για την επιρροή της και την επίτευξη των σκοπών της.

Πηγή: Βικιπαίδεια

30 Οκτωβρίου 2013     Άγγελος Αντωνόπουλος, Β1


ΘΕΟΔΩΡΑ  Η Θεοδώρα ήταν η σύζυγος του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Ήταν  μια γυναίκα  ελεύθερων  ηθών  που όμως εξάσκησε   μεγάλη    επιρροή  στον άντρα , άρα και σε όλο το Ρωμαϊκό κράτος.   Η Θεοδώρα γεννήθηκε στην Αμμόχωστο. Ήταν φτωχή και είχε για πατέρα της των Ακάκιο. Με  την αποφασιστική στάση της εμψύχωσε τον Ιουστινιανό στα γεγονότα της στάσεις του Νίκα και το απέτρεψε από την ιδέα να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη.


πηγή:Βικιπαίδεια

Παναγιώτης Κουρκούλης, Β2

 (εργασίες μαθητών/τριών του Β1-Β2, 2013-2014)


Η Αγία Σοφία


Εργασίες των μαθητών και μαθητριών του Βι και Β2 

Αρχιτεκτονική
Ο ναός είναι κτισμένος σε αρχιτεκτονικό ρυθμό βασιλικής με τρούλο. Ο κυρίως χώρος του κτίσματος έχει σχήμα περίπου κύβου. Τέσσερις τεράστιοι πεσσοί, (κτιστοί τετράγωνοι στύλοι), που απέχουν μεταξύ τους ο ένας από τον άλλο 30 μ., στηρίζουν τα τέσσερα μεγάλα τόξα πάνω στα οποία εδράζεται ο τρούλος, με διάμετρο 31 μέτρων. Ο τρούλος δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται εξαιτίας των παραθύρων που βρίσκονται γύρω στη βάση του .
O ναός είναι ορθογώνιο οικοδόμημα μήκους 78,16 μ. και πλάτους 71,82 μ. κτισμένο στη νοτιοδυτική  πλευρά του πρώτου λόφου της Πόλης με κατεύθυνση νοτιοανατολική . Περιβάλλεται από δύο αυλές την βόρεια και την δυτική καλούμενη και αίθριο. Συνορεύει  με τα Πατριαρχικά κτίρια τα οποία συνδέονταν με το Αυγουσταίο, τη μεγάλη δηλαδή πλατεία που βρισκόταν το λαμπρό από πορφυρό μάρμαρο άγαλμα της Αυγούστας Ελένης.
Εσωτερικά ο Ναός διαιρείται από δύο κιονοστοιχίες εξαρτώμενες από τους πεσσούς σε τρία κλίτη. Ο όλος Ναός αποτελείται από τα εξής μέρη:


Το αίθριο
Υπαίθρια μαρμαρόστρωτη και περίστυλη αυλή στο μέσον της οποίας ήταν η "κομψή φιάλη" η μαρμάρινη κρήνη που έφερε την ονομαστή καρκινική επιγραφή "ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ". Στο αίθριο επίσης φέρονται κάποια ίχνη οικοδομήματος.

O έξω και o κυρίως νάρθηκας
Πέντε πύλες από το αίθριο οδηγούν στον έξω νάρθηκα και από αυτόν άλλες πέντε πύλες οδηγούν στον εσωτερικό νάρθηκα, από τις οποίες η μεσαία πύλη λέγεται και Μεγάλη ή Ωραία Πύλη. Από τον έσω νάρθηκα εννέα πύλες, τρεις ανά κλίτος οδηγούν στον κυρίως Ναό. Οι τρεις μεσαίες εξ αυτών καλούνται Βασιλικές πύλες επειδή εξ αυτών εισήρχετο ο Αυτοκράτορας στις επίσημες τελετές. Και οι δύο νάρθηκες καταλαμβάνουν περίπου το ίδιο πλάτος του Ναού με μικρό μήκος εισόδου ο καθένας. Εκατέρωθεν του νάρθηκα διασώζονται προσαρτήματα μεγάλης ιστορικής σημασίας. Το προς Ν. εκαλείτο Προπύλαιο του Νάρθηκα ή Ωραία Πύλη που από τον 10ο αιώνα ήταν η κύρια είσοδος στον Ναό. Δεξιά αυτού του προπυλαίου ήταν το αποδυτήριον (μητατώριον) όπου ο Αυτοκράτορας κατά την είσοδό του άλλαζε το τζιτζάκιο και φορούσε το σαγίο. Πάνω από τον έσω νάρθηκα είναι ο γυναικωνίτης, εξ ου και το όνομα "νάρθηξ γυναικωνίτιδος" η είσοδος στον οποίο οδηγούσε άλλο προαύλιο της Β. πλευράς (στο σχέδιο κάτω πλευράς).
Ο κύριος Ναός
Η είσοδος στον κυρίως Ναό, όπως προαναφέρθηκε, ήταν οι τρεις Βασιλικές πύλες και οι έξι, ανά τρεις εκατέρωθεν, του έσω νάρθηκα. Ο κυρίως Ναός χωρίζεται σε τρία κλίτη (στοές θα λέγαμε σήμερα), των οποίων το μεσαίο είναι διπλάσιου πλάτους των εκατέρωθεν. Το εσωτερικό σχέδιο είναι απλούν. Τέσσερις πεσσοί, κτιστοί στύλοι, συνδέονται μεταξύ τους με υπερώα τόξα στα οποία και φέρονται επιθόλια τόξα συναποτελώντας έτσι μια περιμετρική βάση επί της οποίας και εδράζει ο τεράστιος θόλος. Η περιμετρική βάση φέρει πλήθος στυλ ιδίων υπό μορφή παραθύρων από τα οποία και ολόκληρος ο Ναός καταυγάζεται από το φως. Η όλη κατασκευή παρουσιάζει πράγματι την εντύπωση μια αρμονίας φωτός και αρχιτεκτονικής. Τα 100 αυτά παράθυρα, 40 επί της στεφάνης του θόλου και τα υπόλοιπα στα ημιθόλια τις κόγχες και τους τοίχους προσδίδουν την εικόνα της ανακρέμασης του θόλου από τον ουρανό, οι δε ακτίνες του Ήλιου που εισέρχονται στο χώρο δίνουν την εντύπωση να άγονται από τους ουρανούς. Γενικά τα τόξα, τα ημιθόλια και ο εκπληκτικός θόλος στηρίζονται στους τέσσερις πεσσούς οι λίθοι των οποίων φέρονται στερεωμένοι με χυτό μόλυβδο και σιδερένιους μοχλούς. Στη δε κατασκευή του θόλου έχουν χρησιμοποιηθεί ελαφρόπετρες από τη Ρόδο που φέρουν την επιγραφή "Μεγάλης Εκκλησσίας του Κωνσταντίνου". Εξωτερικά και επί της κορυφής του θόλου φέροταν ο μέγας "ερυσίπτολις σταυρός" (=έρεισμα της πόλης), που έχει αντικατασταθεί με την ημισέληνο.Μετά τη μετατροπή του ναού σε μουσουλμανικό τέμενος προστέθηκαν τέσσερις μιναρέδες.
Ψηφιδωτά 


Το Αμερικάνικο Βυζαντινό ινστιτούτο το 1930 ανέλαβε την εργασία για την αποκάλυψη των ψηφιδωτών, σπουδαιότερα από αυτά είναι:
α) << Ένθρονος Θεοτόκος>> να κρατά αγκαλιά το Χριστό, και οι αυτοκράτορες Ιουστινιανός και ο Μέγας Κωνσταντίνος και ο Μέγας Κωνσταντίνος αριστερά και δεξιά να της ο ένας το ναό και ο άλλος τη Πόλη. Είναι ψηφιδωτό του 10ου αιώνα και βρίσκεται στο τύμπανο του τόξο της Νότιας Πύλης του νάρθηκα.
β) << Ένθρονος Χριστός>> να προσκυνείται από τον αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ' (886 -912). Αριστερά μέσα σε στηθάριο, βρίσκετε δεομένη η Θεοτόκος και δεξιά άγγελος Κυρίου. Βρίσκετε στο τύμπανο του τόξου της κεντρικής πύλης του εσωνάρθηκα. Είναι ψηφιδωτό του 10ου ή του 11ου αιώνα. 

γ) << ο Ένθρονος Χριστός>> με τους αυτοκράτορες Κωνσταντίνο Θ' το Μονομάχο να προσφέρουν δώρα, που προφανώς αποθανατίζει τις δωρεές του Μονομάχου, οι οποίες σύμφωνα με τον ιστορικό Σκυλίτζης, εξαφάνισαν την καθημερινή τέλεση της λειτουργίας που γινόταν μόνο τα Σάββατα, Κυριακές και τις μεγάλες εορτές από έλλειψη προσόδων. Η εικόνα βρίσκεται στο νότιο υπερώο (γυναικωνίτη) και είναι ψηφιδωτό του 1044 (11 αι.). Στα κεφάλια των μορφών αυτού του ψηφιδωτού τα οποία αντικατέστησαν τα κεφάλια παλαιότερου ψηφιδωτού που παρίστανε την αυτοκράτειρα Ζωή και τον πρώτο της σύζυγο Ρωμανό Γ' Ανάργυρο εκατέρωθεν του Χριστού σε ανάμνηση προγενέστερης δωρεάς στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας, παρατηρείται και η ζωγραφική τεχνοτροπία που χαρακτηρίζει τη τέχνη της περιόδου μεταξύ των ετών 1040 και 1070.
    

δ) <<Θεοτόκος βρεφοκρατούσα>> ανάμεσα στους αυτοκράτορες Ιωάννη Β' τον Κομνηνό (1118 - 1143) και Ειρήνη την Ουγγαρέζα με ξανθά μαλλιά και φωτεινά μάτια να προσφέρουν δώρα, βρίσκετε στο υπερώο (γυναικωνίτη) και είναι ψηφιδωτό περίπου του 1118 (12 αι.).
ε) Παράσταση της <<Δεήσεως>> βρίσκετε όπως και τα δύο προηγούμενα ψηφιδωτά (γ' και δ') στο υπερώο (γυναικωνίτη) και είναι ψηφιδωτό του 1261 (13 αι.), για το οποίο μάλιστα πιστεύεται ότι ήταν αφιερωμένα στη μεγάλη εκκλησία του αυτοκράτορα Μιχαήλ Παλαιολόγου μετά την ανάκτηση της Πόλης. 

Μεγάλος ακόμα αριθμός ψηφιδωτών απομένει ν΄ αποκαλυφθεί. Στα σφαιρικά τρίγωνα υπήρχαν Σεραφείμ και στον τρούλο σταυρός, που περιβαλλόταν με στεφάνι. Στη κόγχη του ιερού παράσταση με την Παναγία να κρατά τον Χριστό, και οι δύο Αρχάγγελοι κοντά της (χρονολογείται περίπου το 867).
Στα τύμπανα των πλάγιων τόξων υπήρχαν ολόσωμες μορφές αγίων, προφητών κλπ. σήμερα σώζονται του αγίου Ιωάννου του Χρυσόστομου και των Αγίων Ιγνατίων, νεότερου και του θεοφόρου.
Το εντυπωσιακότερο στοιχείο του ναού της Αγίας Σοφίας είναι τα ψηφιδωτά της διότι αρχικά έχουν διατηρηθεί ύστερα από τόσα χρόνια και από τόσες κακουχίες, έχουν υπέροχα χρώματα και πρόσωπα και είναι τόσο ελκυστικά που τραβάνε την προσοχή του επισκέπτη ή τουρίστα.
Πηγή: ΒικιπαίδειαΔιονυσία Βάβουλα 
Δέσποινα Δημητρίου
Τζένη Ζησημοπούλου 


Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑΗ Αγία Σοφία είναι μια εκκλησία που την έχτισε ο Ιουστινιανός και που πέρασε πολλά για να την βλέπουμε έτσι. Είχε γίνει τζαμί και γι’αυτό έχει πύργους στις άκρες. Τώρα είναι μουσείο όπου το επισκέπτονται όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα από την θρησκεία τους.Η Αγία Σοφία είναι Βασιλική με Τρούλο δηλαδή είναι ένα μακρόστενο ορθογώνιο ρωμαϊκό κτίριο μετρούλο που προέρχεται από κυκλικά κτίρια.Το εσωτερικό του ναού είναι διακοσμημένο με ψηφιδωτά,τοιχογραφίες και εικόνες αγίων. Αυτή η σύνθεση των ψηφιδωτών, των τοιχογραφιών και των αγίων, μας βγάζει μια ευχάριστη διάθεση στο εσωτερικό του ναού.          Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της Αγίας Σοφίας κατά την γνώμη μας είναι τα πολύ δημιουργικά ψηφιδωτά. Τα έχουν κάνει με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια και είναι πολύ πλουσιοπάροχα.
Φραγκίσκος Αλαφούζος, Μανώλης Ανδρόνικος


ΑΓΙΑ  ΣΟΦΙΑ

Αρχιτεκτονική
Ο ναός είναι κτισμένος σε αρχιτεκτονικό ρυθμό βασιλικής με τρούλο. Ο κυρίως χώρος του κτίσματος έχει σχήμα περίπου κύβου. Τέσσερις τεράστιοι πεσσοί, που απέχουν ο ένας από τον άλλο 30 μ., στηρίζουν τα τέσσερα μεγάλα τόξα πάνω στα οποία εδράζεται ο τρούλος, με διάμετρο 31 μέτρων. Ο τρούλος δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται εξαιτίας των παραθύρων που βρίσκονται γύρω στη βάση του. Γενικά ο ναός είναι ορθογώνιο οικοδόμημα μήκους 78,16 μ. και πλάτους 71,82 μ. κτισμένο στη ΝΔ. πλευρά του πρώτου λόφου της Πόλης με κατεύθυνση ΝΑ. Περιβάλλεται από δύο αυλές την βόρεια και την δυτική καλούμενη και αίθριο.

Διακόσμηση
 Η διακόσμηση πού κάλυπτε το εσωτερικό του ναού ήταν ίσης σπουδαιότητας με την αρχιτεκτονική του. Υψηλοί κίονες από πορφύρα, λευκό και πρασινωπό διάστικτο μάρμαρο, στεφανωμένοι με μαρμάρινα κιονόκρανα ήταν διακοσμημένοι με γραμμές χρώματος μπλε ή χρυσαφί. Οι τοίχοι καλύπτονταν με μάρμαρα πολύχρωμα, ζωγραφισμένα από τους πιο επιδέξιους ζωγράφους και από ψηφιδωτά πού έλαμπαν μέσα στο βαθύ μπλε ή αργυρό φόντο. Η Αγία Τράπεζα ήταν κατασκευασμένη από καθαρό χρυσό και έλαμπε διακοσμημένη με σπάνια κοσμήματα και σμάλτο, ενώ το Ιερό ήταν στολισμένο με μεταξωτά και χρυσά κεντήματα. Ο τεράστιος πολυέλαιος με τα χιλιάδες κεριά φώτιζε το ναό, ο οποίος φωτιζόταν και στο εξωτερικό του κατά τη διάρκεια της νύκτας.


Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της Αγίας Σοφίας (η προσωπική σας γνώμη);

Πιστεύουμε ότι το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της Αγίας Σοφίας είναι η πολύπλοκη διακόσμηση της με τα ψηφιδωτά. Επίσης εντυπωσιακός είναι και ο τρούλος λόγω της μεγάλης διαμέτρου του.

Πηγές: http://stin-e-taxi.blogspot.gr
            http://el.wikipedia.org

Δημήτρης Καραμουχτής, Νίκος Καραμουχτής, Παύλος Ακριτίδης, Βαγγέλης Βερνάρδος 

1)Ποιο ήταν το αρχιτεκτονικό σχέδιο του ναού; Να το εξηγήσετε.Το αρχιτεκτονικό σχέδιο της Αγίας Σοφίας ήταν Βασιλική με Τρούλο

Πρόκειται για ένα συνδυασμό δυο διαφορετικών αρχιτεκτονικών σχεδίων:

Βασιλική: μακρόστενο ορθογώνιο ρωμαϊκό κτίριο. 
Τρούλος: προέρχεται από περίκεντρα, δηλ κυκλικά κτίρια.
2)Πώς ήταν διακοσμημένο το εσωτερικό του ναού;Το εσωτερικό του ναού είναι διακοσμημένο με τοιχογραφίες και ψηφιδωτά. Οι πιο σημαντικές τοιχογραφίες και ψηφιδωτά είναι:   Ένθρονος Θεοτόκος, Ένθρονος Χριστός, Θεοτόκος βρεφοκρατούσα και η παράσταση της Δεήσεως. Η διακόσμηση πού κάλυπτε το εσωτερικό του ναού ήταν ίσης σπουδαιότητας με την αρχιτεκτονική του. Υψηλοί κίονες από πορφύρα, λευκό και πρασινωπό διάστικτο μάρμαρο, στεφανωμένοι με μαρμάρινα κιονόκρανα ήταν διακοσμημένοι με γραμμές χρώματος μπλε ή χρυσαφί. Οι τοίχοι καλύπτονταν με μάρμαρα πολύχρωμα, ζωγραφισμένα από τούς πιο επιδέξιους ζωγράφους, και από ψηφιδωτά πού έλαμπαν μέσα στο βαθύ μπλε ή αργυρό φόντο.


3)Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της Αγίας Σοφίας;

Το πιο εντυπωσιακό στοίχοι στην Αγία Σοφία πιστεύουμε ότι είναι ο τρούλος επειδή είναι μεγάλος και είναι πολύ ωραία διακοσμημένος .Ήταν πολύ δύσκολο να χτιστεί ένας τρούλος στην εποχή εκείνη για αυτό πιστεύουμε ότι είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα

              
Δεμέναγας Στάθης, Γιάννης Δράκος
 Η Αγία Σοφία
Ο ναός είναι κτισμένος σε αρχιτεκτονικό ρυθμό βασιλικής με τρούλο. Ο κυρίως χώρος του κτίσματος έχει σχήμα περίπου κύβου. Γενικά ο ναός είναι ορθογώνιο οικοδόμημα μήκους 78,16 μ. και πλάτους 71,82 μ. κτισμένο στη ΝΔ. πλευρά του πρώτου λόφου της Πόλης με κατεύθυνση ΝΑ. Περιβάλλεται από δύο αυλές την βόρεια και την δυτική καλούμενη και αίθριο. Συνορεύει Ν με τα Πατριαρχικά κτίρια τα οποία συνδέονταν με το Αυγουσταίο, τη μεγάλη δηλαδή πλατεία που βρίσκοταν το λαμπρό από πορφυρό μάρμαρο άγαλμα της Αυγούστας Ελένης. Ο όλος Ναός αποτελείται από τα εξής μέρη: Το αίθριο Υπαίθρια μαρμαρόστρωτη και περίστυλη αυλή στο μέσον της οποίας ήταν η "κομψή φιάλη" η μαρμάρινη κρήνη που έφερε την ονομαστή καρκινική επιγραφή "ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ". Στο αίθριο επίσης φέρονται κάποια ίχνη οικοδομήματος.O έξω και o κυρίως νάρθηκας: Πέντε πύλες από το αίθριο οδηγούν στον έξω νάρθηκα και από αυτόν άλλες πέντε πύλες οδηγούν στον εσωτερικό νάρθηκα, από τις οποίες η μεσαία πύλη λέγεται και Μεγάλη ή Ωραία Πύλη. Από τον έσω νάρθηκα εννέα πύλες, τρεις ανά κλίτος οδηγούν στον κυρίως Ναό. Οι τρεις μεσαίες εξ αυτών καλούνται Βασιλικές πύλες επειδή εξ αυτών εισήρχετο ο Αυτοκράτορας στις επίσημες τελετές. Και οι δύο νάρθηκες καταλάμβάνουν περίπου το ίδιο πλάτος του Ναού με μικρό μήκος εισόδου ο καθένας. Εκατέρωθεν του νάρθηκα διασώζονται προσαρτήματα μεγάλης ιστορικής σημασίας. Το προς Ν. εκαλείτο Προπύλαιο του Νάρθηκα ή Ωραία Πύλη που από τον 10ο αιώνα ήταν η κύρια είσοδος στον Ναό. Δεξιά αυτού του προπυλαίου ήταν το αποδυτήριον (μητατώριον) όπου ο Αυτοκράτορας κατά την είσοδό του άλλαζε το τζιτζάκιο και φορούσε το σαγίο. Πάνω από τον έσω νάρθηκα είναι ο γυναικωνίτης, εξ ου και το όνομα "νάρθηξ γυναικωνίτιδος" η είσοδος στον οποίο οδηγούσε άλλο προαύλιο της Β. πλευράς (στο σχέδιο κάτω πλευράς). Ο κύριος Ναός: Η είσοδος στον κυρίως Ναό, όπως προαναφέρθηκε, ήταν οι τρεις Βασιλικές πύλες και οι έξι, ανά τρεις εκατέρωθεν, του έσω νάρθηκα. Ο κυρίως Ναός χωρίζεται σε τρία κλίτη (στοές θα λέγαμε σήμερα), των οποίων το μεσαίο είναι διπλάσιου πλάτους των εκατέρωθεν. Το εσωτερικό σχέδιο είναι απλούν. Τέσσερις πεσσοί, κτιστοί στύλοι, συνδέονται μεταξύ τους με υπερώα τόξα στα οποία και φέρονται επιθόλια τόξα συναποτελώντας έτσι μια περιμετρική βάση επί της οποίας και εδράζει ο τεράστιος θόλος. Η περιμετρική βάση φέρει πλήθος στυλιδίων υπό μορφή παραθύρων από τα οποία και ολόκληρος ο Ναός καταυγάζεται από το φως. Η όλη κατασκευή παρουσιάζει πράγματι την εντύπωση μια αρμονίας φωτός και αρχιτεκτονικής. Τα 100 αυτά παράθυρα, 40 επί της στεφάνης του θόλου και τα υπόλοιπα στα ημιθόλια,τις κόγχες και τους τοίχους προσδίδουν την εικόνα της ανακρέμασης του θόλου από τον ουρανό, οι δε ακτίνες του Ήλιου που εισέρχονται στο χώρο δίνουν την εντύπωση να άγονται από τους ουρανούς. Γενικά τα τόξα, τα ημιθόλια και ο εκπληκτικός θόλος στηρίζονται στους τέσσερις πεσσούς οι λίθοι των οποίων φέρονται στερεομένοι με χυτό μόλυβδο και σιδερένιους μοχλούς. Στη δε κατασκευή του θόλου έχουν χρησιμοποιηθεί ελαφρόπετρες από τη Ρόδο που φέρουν την επιγραφή "Μεγάλης Εκκλησσίας του Κωνσταντίνου". Εξωτερικά και επί της κορυφής του θόλου φέροταν ο μέγας "ερυσίπτολις σταυρός" (=έρεισμα της πόλης), που έχει αντικατασταθεί με την ημισέληνο. Μετά τη μετατροπή του ναού σε μουσουλμανικό τέμενος προστέθηκαν τέσσερις μιναρέδες.Ψηφιδωτά:
Τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές και σήμερα γίνονται προσπάθειες για τη διάσωσή τους.

Χρύσα Αλεξίου,Ελένη Βιτάλη, Θανάσης Βιτάλης


Ο Βυζαντινός Ναός της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού, περισσότερο γνωστή ως Αγία Σοφία ή Αγιά-Σοφιά, (τουρκικά Ayasofya, λατινικά Sancta Sophia ή Sancta Sapientia), γνωστός και ως Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας ή απλά Η Μεγάλη Εκκλησία[1], ήταν από το 360 μέχρι το 1453 ορθόδοξος καθεδρικόςναός της Κωνσταντινούπολης, με εξαίρεση την περίοδο 1204 - 1261 κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός, ενώ μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε τέμενος, μέχρι το 1934 και αποτελεί σήμερα μουσειακό χώρο (τουρκικά Ayasofya Müzesi).
Ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, πρωτοποριακού σχεδιασμού, και υπήρξε σύμβολο της πόλης, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο. Το παρόν κτίσμα ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα, επί βασιλείας του Ιουστινιανού Α΄, από τους μηχανικούς Ανθέμιο από τις Τράλλεις (σημ. Αϊδίνιο) καιΙσίδωρο από τη Μίλητο. Στο ίδιο σημείο, επί του πρώτου λόφου της Κωνσταντινούπολης και σε κοντινή απόσταση από το Μέγα Παλάτιονκαι τον Ιππόδρομο της πόλης, είχαν χτιστεί παλαιότερα δύο ακόμα ναοί που καταστράφηκαν από πυρκαγιά.
Το οικοδόμημα ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της τρουλαίας βασιλικής και συνδυάζει στοιχεία της πρώιμης βυζαντινής ναοδομίας, σε πολύ μεγάλη κλίμακα. Αρχιτεκτονικές επιρροές της Αγίας Σοφίας εντοπίζονται σε αρκετούς μεταγενέστερους ορθόδοξους ναούς αλλά και σε οθωμανικά τζαμιά, όπως στο τέμενος του Σουλεϊμάν και στο Σουλταναχμέτ τζαμί[2]. Εκτός από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της, η Αγία Σοφία ξεχωρίζει επίσης για τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμό της, που ωστόσο υπέστη σοβαρές καταστροφές κυρίως από τις βαρβαρότητες των Τούρκων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας.  
Πηγή: Βικιπαίδεια
Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος, Β1

Αγία Σοφία
 

Η Αγία Σοφία είναι το πρώτο κτίσμα που χτυπάει στα μάτια του επισκέπτη, καθώς εισέρχεται από την Προποντίδα. Το ξεχωριστό αυτό σημείο είχαν επιλέξει για να χτίσουν τους ναούς τους, αιώνες πριν από τους Βυζαντινούς, οι ειδωλολάτρες. Για την ολοκλήρωση του κολοσσιαίου έργου δούλεψαν αδιάκοπα επί έξι χρόνια 10.000 τεχνίτες, ενώ ξοδεύτηκαν 320.000 λίρες (περίπου 120.000.000 ευρώ).

Ο ναός είναι κτισμένος σε αρχιτεκτονικό ρυθμό βασιλικής με τρούλο. Ο κυρίως χώρος του κτίσματος έχει σχήμα περίπου κύβου. Ο τρούλος δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται εξαιτίας των παραθύρων που βρίσκονται γύρω στη βάση του. Ως κύριος αρχιτέκτονας για την κατα¬σκευή της Αγίας Σοφίας επιλέχθηκε ο Ανθέμιος από τις Τράλλεις, ο ικανότερος, όπως λέγεται, αρχιτέκτονας και μηχανικός του αιώνα.


Ένα είδος αγιογραφίας είναι οι τοιχογραφίες. Στη λιγότερο πολυτελή αυτή τεχνική, οι τεχνοτροπικές τάσεις είναι ανάλογες με των ψηφιδωτών, αλλά παρουσιάζουν περισσότερες ποικιλίες και διαβαθμίσεις. Κατά τον 10ο και 11ο αιώνα κυριαρχεί η τάση προς τις μεγάλες μνημειακές συνθέσεις, με έντονα περιγράμματα και εκφραστικά χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι τοιχογραφίες της Αγίας Σοφίας .Ο χρυσός αιώνας των ψηφιδωτών τοποθετείται μεταξύ του 10ου και 12ου αιώνα. Η τεχνική γίνεται λεπτότερη, οι χρωματισμοί αρμονικότεροι, η τεχνοτροπία πιο σταθερή. Στην Αγία Σοφία, στην επιφάνεια του τρούλου, εικονίζεται ο Χριστός Παντοκράτορας και περιβάλλεται από τους Προφήτες και τους Αποστόλους.
Εμένα με εντυπωσίασε το πως εκείνη την εποχή μπόρεσαν να φτιάξουν με τέτοια λεπτομέρεια τον τρούλο.

 Ήβα Αλούρδα, Β1

Αγία Σοφία
Ο ναός είναι κτισμένος σε αρχιτεκτονικό ρυθμό βασιλικής με τρούλο. Ο κυρίως χώρος του κτίσματος έχει σχήμα περίπου κύβου. Τέσσερις τεράστιοι πεσσοί, (κτιστοί τετράγωνοι στύλοι), που απέχουν μεταξύ τους ο ένας από τον άλλο 30 μ., στηρίζουν τα τέσσερα μεγάλα τόξα πάνω στα οποία εδράζεται ο τρούλος, με διάμετρο 31 μέτρων. Ο τρούλος δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται εξαιτίας των παραθύρων που βρίσκονται γύρω στη βάση του (ο σύγχρονος ιστορικός Προκόπιος λέει: ...δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα κομμάτι ουρανού που κρέμεται στη γη...).
Γενικά ο ναός είναι ορθογώνιο οικοδόμημα μήκους 78,16 μ. και πλάτους 71,82 μ. κτισμένο στη ΝΔ. πλευρά του πρώτου λόφου της Πόλης με κατεύθυνση ΝΑ. Περιβάλλεται από δύο αυλές την βόρεια και την δυτική καλούμενη και αίθριο. Συνορεύει Ν με τα Πατριαρχικά κτίρια τα οποία συνδέονταν με το Αυγουσταίο, τη μεγάλη δηλαδή πλατεία που βρίσκοταν το λαμπρό από πορφυρό μάρμαρο άγαλμα της Αυγούστας Ελένης.
ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ  Ο ΤΡΟΥΛΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΞΥΝΕΙ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΑΠΟ ΕΞΩ, ΕΝΩ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΟΣ.

Παναγιώτης Εγγελής, Αριστείδης Δαμασκηνόπουλος, Β1

 Αγία Σοφία

1) Ο ναός είναι κτισμένος σε αρχιτεκτονικό ρυθμό βασιλικής με τρούλο. Ο κυρίως χώρος του κτίσματος έχει σχήμα περίπου κύβου. Τέσσερις τεράστιοι πεσσοί, (κτιστοί τετράγωνοι στύλοι), που απέχουν μεταξύ τους ο ένας από τον άλλο 30 μ., στηρίζουν τα τέσσερα μεγάλα τόξα πάνω στα οποία εδράζεται ο τρούλος, με διάμετρο 31 μέτρων. Εσωτερικά ο Ναός διαιρείται από δύο κιονοστοιχίες εξαρτώμενες από τους πεσσούς σε τρία κλίτη.2) Γλυπτική διακόσμηση του ναού

Εξαιρετική είναι η εσωτερική διακόσμηση της Αγίας Σοφίας. Η επιφάνεια των τοίχων του κυρίως ναού, του εσωνάρθηκα και των πεσσών κοσμείται με ορθομάρμαρα (πολύχρωμες μαρμάρινες πλάκες με διάφορους συνδυασμούς χρωμάτων και τόνων). Οι κορμοί των κιόνων είναι πράσινοι, πορφυροί, και λευκοί ενώ οι βάσεις τους λευκές και απλές.

Τα κιονόκρανα  της Αγίας Σοφίας είναι κυβοειδή ενώ στις τέσσερις γωνίες καταλήγουν σε μικρούς ιωνικούς έλικες. Τη βάση αυτών περιβάλλει μία στεφάνη που έχει όμοια τεχνική ελικοειδής ενώ κοσμούνται με τα μονογράμματα του βασιλιά Ιουστινιανού και αυγούστης Θεοδώρας. Τα κιονόκρανα των λευκών κιόνων του υπερώου, προς το εσωτερικό, έχουν το σχήμαι ιωνικών ελίκων. Τα λοιπά αρχιτεκτονικά μέλη του ναού, μέτωπα και φατνώματα τόξων, ζώνες και θωράκια, έχουν την ίδια πλούσια γλυπτική διακόσμηση. Τα  μέτωπα των τόξων   των μεγάλων κιονοστοιχιών του ναού καταλαμβάνει λευκό μάρμαρο με ελικοειδή κόσμημα.

Ζωγραφική-Μωσαϊκά.

Εκείνο το οποίο προσέδιδε τη μεγαλύτερη λαμπρότητα στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας είναι η μωσαϊκή διακόσμηση. Ο Προκόπιος και ο Σιλεντιάριος μαρτυρούν  ότι στην οροφή του ναού και στις μαρμάρινες επιφάνειες των τοίχων υπήρχαν χρυσές και αργυρές ψηφίδες .Οι γνωστές μας ψηφιδωτές εικόνες είναι οι εξης:


Α) Η εικόνα της Δεήσεως που βρίσκεαι στο νάρθηκα πάνω από τις βασιλικές Πύλες. Σε αυτή την εικόνα παρουσιάζεται ο Χριστός σε θρόνο, ως Παντοκράτορας, κρατώντας το Ευαγγέλιο και ευλογώντας .Κάτω από το Χριστό μέσα σε εγκόλπια υπάρχουν οι προτομές της Θεοτόκου και του Αρχάγγελου Μιχαήλ .Το μωσαϊκό αυτό θεωρείται ως έργο του 7ου αιώνα όπου Αυτοκράτορας ήταν ο Βασίλειος ο Μακεδόνας.
Β) Στην επιφάνεια του θόλου εικονίζεται ο Παντοκράτορας. Από πληροφορίες του 15ου αιώνα μαθαίνουμε ότι ήταν μεγίστων διαστάσεων. Η χρονολογία του δεν είναι εξακριβωμένη .Κάτω από τον τρούλο προς τα Ανατολικά βρίσκονται τα σφαιρικά τρίγωνα (λοφία) όπου υπάρχουν δύο εξαπτέρυγα (11 μ. μήκους και 8 μ. πλάτους) που έχουν τον τύπο των Σεραφείμ. Τα πρόσωπα των εξαπτέρυγων επιχρίστηκαν από τους Τούρκους.
Γ) Στο Δυτικό ημιθόλιο το 1894 αποκαλύφθηκε εγκόλπιο της Θεοτόκου Βρεφοκρατούσας και η εικόνα του Πέτρου εικονιζόμενου, κατά τον Πορφυρογέννητο, κάτω από την Θεοτόκο μαζί με τον Παύλο.
Δ) Τέλος από περιηγητές του 16ου αιώνα μαρτυρούνται ότι, η παράσταση του Αγίου Μανδηλίου επί του φατνώματος του Ανατολικού τόξου υπό του θόλου, η Πλατυτέρα (κατ ’άλλους ο Παντοκράτορας) στην αψίδα του ιερού, η παράσταση της Ετοιμασίας του θρόνου επί του ανατολικού ημιθολίου και παραστάσεις ιεραρχών επί των τυμπάνων των τοίχων  πληρούντων τα μεγάλα τόξα της Βόρειας και Νότιας πλευράς του ναού, μεταξύ αυτών ανοίγονται παράθυρα με παραστάσεις οχτώ Προφητών, εκ των οποίων σώζεται πλήρης η παράσταση του Ησαϊου. Μαρτυρούνται οι εικόνες της Βαπτίσεως, Μεταμορφώσεως, των Παθών και της Πεντηκοστής επί των καμαρών και των σταυροθολίων των υπερώων.

3)Κατά την γνώμη μου το πιο εντυπωσιακό σημείο της Άγιας Σόφιας είναι ο τρούλος της ο οποίος είναι τεράστιος και διακοσμημένος με ωραίες τοιχογραφίες  και με πολλά παράθυρα ώστε να μπαίνει το φως. Ο τρούλος επίσης  δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται εξαιτίας των παραθύρων αυτών που βρίσκονται γύρω στη βάση του (ο σύγχρονος ιστορικός Προκόπιος λέει: ...δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα κομμάτι ουρανού που κρέμεται στη γη...).
    

Απόστολος Λυτρίβης, Γιώργος Μαλικάι (Β2)


                                                                         Αγία Σοφία


Απάντηση στην ερώτηση 1)
Ο ναός είναι κτισμένος σε αρχιτεκτονικό ρυθμό βασιλικής με τρούλο. Ο κυρίως χώρος του κτίσματος έχει σχήμα περίπου κύβου. Τέσσερις τεράστιοι πεσσοί, (κτιστοί τετράγωνοι στύλοι), που απέχουν μεταξύ τους ο ένας από τον άλλο 30 μ., στηρίζουν τα τέσσερα μεγάλα τόξα πάνω στα οποία εδράζεται ο τρούλος, με διάμετρο 31 μέτρων. Ο τρούλος δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται εξαιτίας των παραθύρων που βρίσκονται γύρω στη βάση του (ο σύγχρονος ιστορικός Προκόπιος λέει: ...δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα κομμάτι ουρανού που κρέμεται στη γη...).
Γενικά ο ναός είναι ορθογώνιο οικοδόμημα μήκους 78,16 μ. και πλάτους 71,82 μ. κτισμένο στη ΝΔ. πλευρά του πρώτου λόφου της Πόλης με κατεύθυνση ΝΑ. Περιβάλλεται από δύο αυλές την βόρεια και την δυτική καλούμενη και αίθριο. Συνορεύει Ν με τα Πατριαρχικά κτίρια τα οποία συνδέονταν με το Αυγουσταίο, τη μεγάλη δηλαδή πλατεία που βρισκόταν το λαμπρό από πορφυρό μάρμαρο άγαλμα της Αυγούστας Ελένης.

Εσωτερικά ο Ναός διαιρείται από δύο κιονοστοιχίες εξαρτώμενες από τους πεσσούς σε τρία κλιτή.


Κάτοψη της Αγίας Σοφίας
Απάντηση στην ερώτηση 2)
Στην Αγία Σοφία, στην επιφάνεια του τρούλου, εικονίζεται ο Χριστός Παντοκράτορας και περιβάλλεται από τους Προφήτες και τους Αποστόλους. Πάνω σ' έναν ομοιόμορφο "κάμπο" - φόντο - προβάλλονται οι φιλοτεχνημένες με εκτυφλωτικά χρώματα μορφές και σκηνές και δίνουν την εντύπωση ανάγλυφου .Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι «Ένθρονος Θεοτόκος», «Ένθρονος Χριστός», «Θεοτόκος βρεφοκρατούσα»,και η παράσταση της «Δεήσεως». Η διακόσμηση πού κάλυπτε το εσωτερικό του ναού ήταν ίσης σπουδαιότητας με την αρχιτεκτονική του. Υψηλοί κίονες από πορφύρα, λευκό και πρασινωπό διάστικτο μάρμαρο, στεφανωμένοι με μαρμάρινα κιονόκρανα ήταν διακοσμημένοι με γραμμές χρώματος μπλε ή χρυσαφί. Οι τοίχοι καλύπτονταν με μάρμαρα πολύχρωμα, ζωγραφισμένα από τούς πιο επιδέξιους ζωγράφους, και από ψηφιδωτά πού έλαμπαν μέσα στο βαθύ μπλε ή αργυρό φόντο.

Απάντηση στην ερώτηση 3)
Πιστεύω ότι το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της Αγίας Σοφίας είναι ο τρούλος της,επειδή όπως γράφω και στην ερώτηση (2) στην επιφάνεια του τρούλου,εικονίζεται ο Χριστός Παντοκράτορας και περιβάλλεται από τους Προφήτες και τους Αποστόλους. Επίσης προβάλλονται οι φιλοτεχνημένες με εκτυφλωτικά χρώματα μορφές και σκηνές και δίνουν την εντύπωση ανάγλυφου. Επίσης, πιστεύω ότι ο τρούλος κάνει την διαφορά και ξεχωρίζει από οτιδήποτε μέσα στον ναό και όποιος πάει στην Αγία Σοφία και μπει μέσα πριν από όλα να κοιτάξει τον τρούλο του ναού.  

Γιώργος Λυκουρόπουλος 
Τμήμα: Β2'
 
                                              Αγία ΣοφίαΟ ναός είναι κτισμένος σε αρχιτεκτονικό ρυθμό βασιλικής με τρούλο. Ο κυρίως χώρος του κτίσματος έχει σχήμα περίπου κύβου. Ο τρούλος δίνει την εντύπωση ότι αιωρείται εξαιτίας των παραθύρων που βρίσκονται γύρω στη βάση του. Η είσοδος στον κυρίως Ναό ήταν οι τρεις Βασιλικές πύλες. Το εσωτερικό σχέδιο είναι απλό. Τέσσερις πεσσοί, κτιστοί στύλοι, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με υπερώα τόξα, μια περιμετρική βάση επί της οποίας και εδράζει ο τεράστιος θόλος, στα οποία και φέρονται επιθόλια τόξα συναποτελώντας έτσι μια περιμετρική βάση επί της οποίας και εδράζει ο τεράστιος θόλος.Η περιμετρική βάση φέρει πλήθος στολιδιών υπό μορφή παραθύρων από τα οποία και ολόκληρος ο Ναός καταυγάζεται από το φως. Τα τόξα, τα ημιθόλια και ο εκπληκτικός θόλος στηρίζονται στους τέσσερις πεσσούς, οι λίθοι των οποίων φέρονται στερεωμένοι με χυτό μόλυβδο και σιδερένιους μοχλούς. Επίσης υπάρχουν οι μαρμάρινες γούρνες, η βιβλιοθήκη του Μαχμούτ καθώς και η δακρύζουσα εικόνα. 


Το εσωτερικό και το εξωτερικό του ναού ,περιέχουν απίστευτα στοιχεία, που συντελούν σε ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα. Κατά τη γνώμη μου όμως το φημισμένο στοιχείο όπου κάνει το ναό να ξεχωρίζει, και προσωπικά με εντυπωσιάζει, είναι ο βασιλικός της τρούλος.

Βίντεο για την Αγία Σοφία με μουσική του Μιχάλη Ρακιντζή

Πηγές
1.Αγία Σοφία (http://miraclesofagiasofia.blogspot.gr/p/blog-page_9988.html)
2.Βικιπαίδεια-Αγία Σοφία

Μαρία Καρδάση, Β΄2


1)Ποιο ήταν το αρχιτεκτονικό σχέδιο του ναού; Να το εξηγήσετε.

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο της Αγίας Σοφίας ήταν Βασιλική με Τρούλο. Είναι ένας συνδυασμός από δύο διαφορετικά αρχιτεκτονικά σχέδια.
Βασιλική: Μακρόστενο ορθογώνιο ρωμαϊκό κτίριο.
Τρούλος: Προέρχεται από επίκεντρα, δηλαδή κυκλικά κτίρια.
2) Πως ήταν διακοσμημένο το εσωτερικό του ναού;
Το εσωτερικό του ναού ήταν διακοσμημένο με ψηφιδωτά και τοιχογραφίες. Τα ποιο σημαντικά ήταν: “Ένθρονος Θεοτόκος”, “Ένθρονος Χριστός”, “Θεοτόκος βρεφοκρατούσα” και η παράσταση της “Δεήσεως”. Η εσωτερική διακόσμηση ήταν πολλή σπουδαία. Ψηλοί κίονες από πορφύρα, λευκό και πρασινωπό διάστικτο μάρμαρο, στεφανωμένοι με μαρμάρινα κιονόκρανα ήταν διακοσμημένη με γραμμές χρώματος (χρυσαφένια ή μπλε). Οι τοίχοι καλύπτονταν με πολύχρωμα, ζωγραφισμένα μάρμαρα. Τα ψηφιδωτά έλαμπαν μέσα στο βαθύ μπλε.

3) Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της Αγίας Σοφίας:

Κατά τη γνώμη μου το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της Αγίας Σοφίας είναι τα ψηφιδωτά. Η λεπτομέρεια που έχουν είναι απίστευτα εντυπωσιακή και όταν τα βλέπω μου προκαλούν θαυμασμό.

Λάζος Σπύρος, Β2  (εργασίες μαθητών/τριών του Β1-Β2, 2013-2014)


Η Στάση του Νίκα
1. Τι ήταν οι Δήμοι και τι ρόλο έπαιζαν στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Κωνσταντινούπολης;            
Δήμοι ονομάζονταν αρχικά τα αθλητικά σωματεία τα οποία αναλάμβαναν την οργάνωση των αγώνων του Ιπποδρόμου. Με τον καιρό απέκτησαν σημαντική δύναμη και έπαιζαν πρωτεύοντα ρόλο στη ζωή του Βυζαντίου. Διακρίνονταν σε βένετους, πράσινους, λευκούς και ρούσους με διακριτικό γνώρισμα, το χρώμα που έφεραν οι αρματοδρόμοι. Η Κωνσταντινούπολη τους είχε κληρονομήσει απ' την αρχαία Ρώμη.
2. Ποια ήταν τα αίτια και οι αφορμές της στάσης του «Νίκα»;
Α. Τα πραγματικά αίτια της στάσης του νίκα ήταν ότι ο λαός δυσφορούσε για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του αυτοκράτορα, την βαριά φορολογία και την κρατική αυθαιρεσία.
Β. Η αφορμή δόθηκε το 531,όταν ένας Βένετος και ένας Πράσινος συλλαμβάνονται με την κατηγορία της δολοφονίας και καταδικάζονται σε θάνατο διά απαγχονισμού. Ο Ιουστινιανός, δεδηλωμένος οπαδός των Βένετων, μετατρέπει τη θανατική ποινή σε  φυλάκιση. Οι Πράσινοι και οι Βένετοι ήθελαν την πλήρη απαλλαγή τους .Ο αυτοκράτορας όμως τους αγνοεί. Στις 11 Ιανουαρίου του 532 ξεσηκώνονται, πυρπολούν κτήρια, πολιορκούν το παλάτι και προξενούν ζημιές ακόμη και στην Αγία Σοφία.
3. Από πού προήλθε το όνομα της εξέγερσης;
Όταν πραγματοποιήθηκαν αγώνες στον ιππόδρομο τότε αξιώθηκε η αθώωση δύο ανδρών. Τότε ο Ιουστινιανός αρνήθηκε την αθώωση τους και προκάλεσε την αντίδραση των ανδρών. Οι άνδρες πυρπόλησαν κτήρια της πρωτεύουσας μαζί με την Αγία σοφία κατά του Αυτοκράτορα. Το σύνθημα που τους εμψύχωνε ήταν << ΝΙΚΑ>>.
4.   Πώς ξεκίνησε η εξέγερση; Τι ακολούθησε στους δρόμους της πόλης; 
 Η εξέγερση σημειώθηκε στον ιππόδρομο μετά από ανοιχτές διαφωνίες ανάμεσα στον Ιουστινιανό, στους βένετους και στους πράσινους. Μέρα με τη μέρα η εξέγερση έπαιρνε μεγαλύτερη έκταση με αποτέλεσμα η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου. Με τους στασιαστές να επιβάλλουν τις εξελίξεις. Στον ιππόδρομο και στους δρόμους της πόλης ακολούθησε τρομερή σφαγή και ολέθριες συνέπειες.
5. Πώς αντέδρασε ο Ιουστινιανός απέναντι στους εξεγερθέντες;
  Ο Ιουστινιανός είναι τρομοκρατημένος και αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση. Όλες οι κινήσεις του ήταν λανθασμένες και οι εξεγέρσεις του πλήθους δε σταματούσαν. Ο Ιουστινιανός τρομαγμένος αποφασίζει να εγκαταλείψει τη βασιλεία του. Έπειτα όμως η Θεοδώρα συγκάλεσε συμβούλιο και του άλλαξε γνώμη.
6. Ποια ήταν η παρέμβαση της αυτοκράτειρας Θεοδώρας και πώς επηρέασε την τελική απόφαση του Ιουστινιανού;
Η Θεοδώρα με απίστευτη ψυχραιμία συγκάλεσε συμβούλιο στο οποίο έλαβαν μέρος οι πιο έμπιστοι αξιωματούχοι του Αυτοκράτορα και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την τελική απόφαση του. Επίσης τόνισε ότι καλύτερος είναι ο θάνατος παρά η απώλεια της αυτοκρατορικής εξουσίας. Έπειτα από αυτό ο Αυτοκράτορας αποφάσισε  επιβληθεί ,να καταπνίξει την επανάσταση και να τιμωρήσει παραδειγματικά τους στασιαστές.
7. Με ποιο τρόπο ο Ιουστινιανός και οι στρατηγοί του κατέστειλαν την εξέγερση;
Ο Ιουστινιανός έδωσε εντολή στο Βελισάριο να καταπνίξει την εξέγερση. Ο μεγάλος στρατηγός με τάγμα βάρβαρων μισθοφόρων εισέβαλε στον Ιππόδρομο και σκότωσε μερικές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Στην αρχή οι στρατιώτες του Βελισαρίου με βέλη προκάλεσαν πραγματικό πανικό μεταξύ των πολυάριθμων στασιαστών, οι οποίοι ήταν στριμωγμένοι σε σχετικά μικρό χώρο.
8. Ποια συμπεράσματα βγάζετε από τα γεγονότα για το χαρακτήρα του Ιουστινιανού και τον τρόπο διακυβέρνησης στο βυζαντινό κράτος; (η προσωπική σας γνώμη) 
 Ο Ιουστινιανός ήταν άνθρωπος δεσποτικός, διέθετε μεγάλη επιμονή, σύστημα και υπομονή για να πετύχει τους σκοπούς του. Yπήρξε επίσης ιδιαίτερα δραστήριος και εργατικός, με καλούς τρόπους, χωρίς να επιδίδεται σε ασυδοσίες  , αλλά  και  αρκετά  δύσπιστος.  Πολλοί ωστόσο ήταν εκείνοι που άσκησαν αρνητική κριτική στο έργο του σε ό, τι αφορά στην οικονομία του κράτους, καθώς θεώρησαν ότι οι μακροχρόνιοι πόλεμοι όπως και αρκετά από τα μεγαλεπήβολα ανοικοδομητικά του έργα κόστισαν στο κράτος τεράστια χρηματικά ποσά, αλλά και ότι δημιουργήθηκαν νέα προβλήματα στα βόρεια και ανατολικά σύνορα, παράλληλα με τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν με τις ανατολικές επαρχίες. Επίσης σε πολύ κρίσιμες περιπτώσεις φάνηκε αδύναμος επειδή αδυνατούσε να επιβάλλει την τάξη στο λαό που ήταν αναστατωμένος.


 Λαμπρινή Πουλιάση- Χρύσα Μαρία Πλατή


 Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑ
1. Οι δήμοι ήταν οργανωμένες ομάδες λαού.Έπαιρναν το όνομά τους από το χρώμα της ομάδας που υποστήριζαν στις αρματοδρομίες.Βοηθούσαν στην κατασκευή των δημόσιων έργων και όταν ήταν ανάγκη υπερασπίζονταν την πόλη. Στον ιππόδρομο, ζητοκραύγαζαν τον νέο αυτοκράτορα και γι'αυτόν τον λόγο οι αυτοκράτορες υπολόγιζαν την δύναμη των δήμων και φρόντιζαν όσο μπορούν να έχουν την υποστηριξή τους.  

2.Τα αίτια της Στάσης του Νίκα ειναι τα εξής :Η δυσφορία του λαού λόγω της φορολογίας, των οικονομικών μεταρρυθμίσεων του αυτοκράτορα και της κρατικής αυθαιρεσίας. 
 Από την άλλη, την αφορμή της Στάσης έδωσαν ένας Βένετος και ένας Πράσινος όταν συννελήθφησαν με την κατηγορια δολοφονίας και αποφασίζεται να καταδικαστούν σε θάνατο.Ο Ιουστινιανός, ως οπαδός των Βένετων, μετατρέπει την ποινή σε φυλάκιση.Ενω οι δήμοι ήθελαν πλήρη απαλλαγή από την ποινή, ο αυτοκράτορας τους αγνοεί. Έτσι οι ομάδες ξεσηκώνονται και αρχίζουν να πολιορκούν το παλάτι και να πυρπολούν κτήρια και αν προκαλούν ζημιές.

3."Νίκα " ήταν το σύνθημα που φώναζαν οι δήμοι για να εμψυχώσουν τους αρματοδρόμους στον ιππόδρομο.

4.   Κάποιοι από τους συγκλητικούς είδαν τη στάση σαν ευκαιρία να ανατρέψουν τον Ιουστινιανό δυσαρεστημένοι από τους νέους φόρους που αυτός είχε επιβάλει και την την αφαίρεση δικαιωμάτων των ευγενών γενικότερα. Αυτοί που συμμετείχαν στην στάση οπλισμένοι αρχίζουν να πυρπολούν κτίρια, πολιορκούν το παλάτι και να προξενούν ζημιές ακόμη και στην Αγία Σοφία. Απαιτούσαν την παραίτηση του Έπαρχου Ιωάννη του Καππαδόκη ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη συλλογή των φόρων, καθώς και του αυλικού Τριβωνιανού, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την αναθεώρηση του ποινικού κώδικα.
5. Ο Ιουστινιανός διέταξε τότε τους στρατηγούς του Βελισάριο και Μούνδο να καταστείλουν την εξέγερση. Αυτοί εγκλώβισαν τους εξεγερθέντες στον Ιππόδρομο, όπου τους σκότωσαν βάναυσα(τους σφάζουν). Οι πηγές αναφέρουν ότι τα θύματα συνολικά ανέρχονται στις τριάντα πέντε χιλιάδες στασιαστές. Την επομένη μέρα διατάχθηκε να εκτελεσθούν ο Υπάτιος ο οποίος είχε πάρει την εξουσία. Η περιουσία τους δημεύθηκε όπως και πολλών συγκλητικών που εξορίστηκαν επειδή είχαν υποστηρίξει τη στάση.
6. Η Θεοδώρα στάθηκε πολύτιμη σύντροφος στο πλευρό του Ιουστινιανού. Με την στάση της εμψύχωσε τον Ιουστινιανό και τον απέτρεψε από το να εγκαταλείψει την πόλη επίσης θα τον πείσει να χρησιμοποιήσει τον στρατό για την καταστολή της λαϊκής εξέγερσης.

      Ο Ιουστινιανός και οι στρατηγοί του, Βελισάριος και Μούνδος, δωροδοκώντας κάποιους αρχηγούς των στασιαστών, τους έφεραν με το μέρος του αυτοκράτορα, προκαλώντας έτσι διχόνoια μεταξύ των στασιαστών. Σε κάθε περίπτωση, οι εξεγερθέντες εγκλωβίστηκαν στον Ιππόδρομο, όπου και σφαγιάστηκαν.


Ο Ιουστινιανός ως νέος αυτοκράτορας δεν είχε την εμπειρία να αντιμετωπίσει τέτοιες δύσκολες καταστάσεις, δεν διέθετε δυναμισμό να πείσει τα πλήθη να σταματήσουν την εξέγερση και για αυτό τον καθαίρεσαν από την εξουσία. Συνάμα το αδύναμο του χαρακτήρα του τον οδήγησε στην απόφαση να εγκαταλείψει την πόλη και εύκολα μεταπείσθηκε από την δυναμική σύζυγό του να μην το κάνει. Όμως τελικά μετά από όλα αυτά αναδείχθηκε ο δυναμισμός του, καθόσον κατάφερε με βίαιο τρόπο να καταστείλει την εξέγερση

- Ο αυτοκράτορας δεν ήταν ο μόνος που έπαιρνε αποφάσεις για την διακυβέρνηση του κράτους. Επέμβαση στα πολιτικά πράγματα είχαν οι συγκλητικοί και οι ευγενείς. Επίσης κάποια επιρροή και πολιτική δύναμη ασκούσαν οι Βένετοι και οι Πράσινοι. Τέλος, για να επιβληθεί ο αυτοκράτορας, όπως συνέβη στην καταστολή της Στάσης του Νίκα, έπρεπε να καταφύγει σε βίαιες καταστάσεις, όπως ο σφαγιασμός των στασιαστών, η εκτέλεση του Υπάτιου και του αδελφού του, η δήμευση της περιουσίας τους  και ο εξορισμός πολλών συγκλητικών επειδή είχαν υποστηρίξει τη στάση.


[Πηγή : Βικιπαίδεια]

Κων/νος Σιδέρης, Δάφνη Περισιανίδη, Βαγγέλης Φιαμπόλης

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑ

ΤΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΤΙ ΡΟΛΟ ΕΠΑΙΖΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ;
  
 ΔΗΜΟΙ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΝ ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΑΝ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ. ΑΡΧΙΚΑ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΑΞΑΝ. ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΕΠΑΙΖΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΚΑΘΩΣ ΜΕΤΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΑΝ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ. ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΝ ΣΤΟΥΣ ΒΕΝΕΤΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΛΕΥΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΟΥΣΟΥΣ. ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΕΝΕΤΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΕΥΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΠΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΑΝ ΤΑ ΛΑΙΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΒΕΝΕΤΟΙ ΠΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΑΝ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ. ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΡΜΑΤΟΔΡΟΜΙΩΝ, Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΟΠΩΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΤΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΙΧΟΥΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΚΑΙ Η ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΧΘΡΩΝ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ Ο ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΑΠΟΔΕΧΟΤΑΝ Η ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΕΠΟΧΗΣ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΣΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ. ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΦΡΟΝΤΙΖΑΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΔΗΜΟΥΣ.

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΟΡΜΕΣ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΑ;

Η ΑΦΟΡΜΗ ΔΟΘΗΚΕ ΤΟ 531 ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΒΕΝΕΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ ΔΙΑ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟΥ. Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΟΣ ΟΠΑΔΟΣ ΤΩΝ ΒΕΝΕΤΩΝ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ. ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΒΕΝΕΤΟΙ ΗΘΕΛΑΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥΣ. Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΟΜΩΣ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΕΙ. ΣΤΙΣ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟ 531 ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ. ΠΥΡΠΟΛΟΥΝ ΚΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΜΝΗΜΕΙΑ, ΠΟΛΙΟΡΚΟΥΝ ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΠΡΟΞΕΝΟΥΝ ΖΗΜΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΑ ΗΤΑΝ ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΔΥΣΦΟΡΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ.

3. ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΗΛΘΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ;

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΑΥΤΗ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ‘‘ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑ’’ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ‘‘ΝΙΚΑ’’ ΤΩΝ ΣΤΑΣΙΑΣΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΝΗΘΙΖΑΝ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΨΥΧΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ‘‘ΣΤΑΣΗ’’ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΞΕΓΕΡΣΗ.

4. ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΣΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ; ΠΕΡΙΓΡΑΨΤΕ ΤΑ ΜΕ ΣΥΝΤΟΜΙΑ.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΜΟΙΑΖΕ ΜΕ ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΕΒΡΑΖΕ ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΕΚΡΑΓΕΙ ΑΦΟΥ ΟΛΟΙ ΗΤΑΝ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ. ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΕΓΙΝΑΝ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ. ΟΙ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΙΧΑΝ ΣΥΜΜΑΧΗΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΞΑΓΡΙΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΞΕΣΗΚΩΜΕΝΟΣ ΦΩΝΑΖΕ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ. ΟΙ ΤΑΡΑΧΕΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΞΕΧΥΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙΓΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΒΡΙΣΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ. Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΗΡΕΜΗΣΕΙ ΑΠΕΛΥΣΕ ΤΟΝ ΤΡΙΒΩΝΙΑΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ. Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ  ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΟ ΘΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ. ΤΟΤΕ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ Η ΟΠΟΙΑ ΤΟΝ ΕΠΕΙΣΕ ΝΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΕΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ ΜΕ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ. Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΑΜΕΣΩΣ ΣΥΝΗΛΘΕ ΚΑΙ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ ΤΟΥ ΒΕΛΙΣΑΡΙΟ ΚΑΙ ΜΟΥΝΔΟ ΝΑ ΚΑΤΑΠΝΙΞΟΥΝ ΤΗΝ  ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΤΟ ΤΡΟΠΟ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ. ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΚΥΚΛΩΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΤΟ. ΣΦΑΓΙΑΣΑΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 30.000 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. 

ΠΩΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΓΕΡΘΕΝΤΕΣ;

Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΑΝΕ ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΔΕΝ ΗΡΕΜΟΥΣΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ.

6. ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ;

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΗ ΘΕΟΔΩΡΑ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΗΣ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΑΥΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ. ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΟ ΘΡΟΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΥΠΝΟ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΕΙ, ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΒΑΛΕΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΑΝ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΙΛΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΑΝ ΣΩΣΤΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ.
ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΦΕΡΑΝ ΤΟΝ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΚΑΤΑΠΝΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΤΑΣΙΑΣΤΕΣ.

ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΤΟΥ ΚΑΤΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ;

Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ ΕΔΩΣΕ ΔΙΑΤΑΓΗ ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ ΤΟΥ ΒΕΛΙΣΑΡΙΟ ΚΑΙ ΜΟΥΝΔΟ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΔΡΑΣΗ. ΕΓΚΛΩΒΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΤΟ. ΠΕΡΙΠΟΥ 30.000 ΣΤΑΣΙΑΣΤΕΣ ΣΦΑΓΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΙΣ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟ 532 ΕΝΩ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΩΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΓΚΛΗΤΙΚΟΙ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΑΤΙΟΣ.  ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΘΗΚΑΝ, ΕΔΡΑΙΩΘΗΚΕ Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΕ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΟΝΑΡΧΙΑ.

8. ΠΟΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΒΓΑΖΕΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΡΑΤΟΣ;

ΠΑΡ’ ΟΛΟ ΠΟΥ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΗΤΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΟ ΘΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ.
Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΘΟΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΡΑΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΙΣ ΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΝΑ ΣΦΑΓΙΑΣΤΟΥΝ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΘΟΣ ΛΑΟΥ ΑΝ ΚΑΘΟΤΑΝ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ, ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΑΝ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟΣ, ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟΛΜΗΡΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΙ, ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ.


Νίκος Σώκος, Βαγγέλης Τσιώστας, Αντρέας Σοφός, Αντώνης Τσομώκος


H ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑ

ΤΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΤΙ ΡΟΛΟ ΕΠΑΙΖΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ;
ΔΗΜΟΙ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΝ ΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΑΝ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ. ΑΡΧΙΚΑ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΑΞΑΝ. ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΕΠΑΙΖΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΚΑΘΩΣ ΜΕΤΑΒΛΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΑΝ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ. ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΝ ΣΤΟΥΣ ΒΕΝΕΤΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΛΕΥΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΟΥΣΟΥΣ. ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΕΝΕΤΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΕΥΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΠΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΑΝ ΤΑ ΛΑΙΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΒΕΝΕΤΟΙ ΠΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΑΝ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ. ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΡΜΑΤΟΔΡΟΜΙΩΝ, Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΟΠΩΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΤΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΙΧΟΥΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΚΑΙ Η ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΧΘΡΩΝ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ Ο ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΑΠΟΔΕΧΟΤΑΝ Η ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΕΠΟΧΗΣ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΣΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ. ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΦΡΟΝΤΙΖΑΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΔΗΜΟΥΣ.
 
ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΦΟΡΜΕΣ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΑ;
Η ΑΦΟΡΜΗ ΔΟΘΗΚΕ ΤΟ 531 ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΒΕΝΕΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ ΔΙΑ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟΥ. Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΟΣ ΟΠΑΔΟΣ ΤΩΝ ΒΕΝΕΤΩΝ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ. ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΒΕΝΕΤΟΙ ΗΘΕΛΑΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥΣ. Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΟΜΩΣ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΕΙ. ΣΤΙΣ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟ 531 ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ. ΠΥΡΠΟΛΟΥΝ ΚΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΜΝΗΜΕΙΑ, ΠΟΛΙΟΡΚΟΥΝ ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΠΡΟΞΕΝΟΥΝ ΖΗΜΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΑ ΗΤΑΝ ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΔΥΣΦΟΡΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ.
 
ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΗΛΘΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ;
Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΑΥΤΗ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ‘‘ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑ’’ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ‘‘ΝΙΚΑ’’ ΤΩΝ ΣΤΑΣΙΑΣΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΝΗΘΙΖΑΝ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΨΥΧΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ‘‘ΣΤΑΣΗ’’ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΞΕΓΕΡΣΗ.
  
Πώς αντέδρασε ο Ιουστινιανός απέναντι στους εξεγερθέντες

Ο Ιουστινιανός ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη, όταν την απόφασή του ανέτρεψε η Θεοδώρα με τη δυναμική παρέμβαση και το λόγο της. Κατόπιν στις 18 Ιανουαρίου ο Ιουστινιανός διατάζει τους στρατηγούς Βελισάριο και Μούνδο, καταστρώνοντας σχέδιο και στέλνοντας δικούς τους ανθρώπους να αναμιχθούν στο πλήθος και να προκαλέσουν τη διάσπασή του, αποφάσισαν να καταστείλουν την επανάσταση. Ακολούθησε μεγάλη σφαγή του συγκεντρωμένου πλήθους στον Ιππόδρομο, που ανέρχεται όπως πιστεύεται στις 30.000 ανθρώπους. Την επόμενη ημέρα ο Υπάτιος εκτελέστηκε. Η εξέγερση έλαβε τέλος ύστερα από έξι ημέρες. Η καταστολή της σήμανε την ενίσχυση της εξουσίας και της δύναμης του Ιουστινιανού. Παρόλο την μικρή διάρκεια της εξέγερσης αυτής οι καταστροφές ήταν πολλές και σοβαρές, σε όλους τους τομείς, όπως τουλάχιστον 30000 νεκροοί, ερείπια από διάφορα ιστορικά κτήρια κ. 

Ποια ήταν η παρέμβαση της αυτοκράτειρας Θεοδώρας και πώς επηρέασε την τελική απόφαση του Ιουστινιανού; 

Ο Ιουστινιανός ήταν έτοιμος να τα παρατήσει όλα και να εγκαταλήψει την θέση. Στάθηκε όμως στην θέση του χάρη στη γυναίκα του αυτοκράτειρα Θεοδώρα η οποία τον ενθάρρυνε να συνεχίσει. Παρότι η Θεοδώρα καταγόταν από χαμηλής κοινωνικής τάξης οικογένεια στάθηκε στο πλευρό του Ιουστινιανού με δυναμισμό και τόλμη. Οι συνέπειες της Στάσης του Νίκα ήταν η μείωση της δύναμης των δήμων και η εδραίωση του Ιουστινιανού.Επίσης και η ενίσχυση της μοναρχίας.

Ποια συμπεράσματα βγάζετε από τα γεγονότα για το χαρακτήρα του Ιουστινιανού και τον τρόπο διακυβέρνησης στο βυζαντινό κράτος; (η προσωπική σας γνώμη)

Οι συνέπειες της αποτυχίας της στάσης του νίκα ήταν: Α) Η μείωση της δύναμης των δήμων. Β) Η ενίσχυση της απόλυτης μοναρχίας και η εδραίωση του Ιουστινιανού. Ο Ιουστινιανός δεν αντιμετώπισε σωστά τους στασιαστές γιατί θα μπορούσε να μην τους σκοτώσει αλλά να αλλάξει τους νόμους.Ο λαός ξεσηκώθηκε γιατί δεν άντεχε άλλο την καταπίεση, την βαριά φορολογία και την διαφθορά των ανώτερων αξιωματούχων του κράτους. Σωστά λοιπόν επαναστάτησε για να μπορέσει να διεκδικήσει κάτι καλύτερο για να ζήσει καλύτερα. Ο Ιουστινιανός θα μπορούσε να αλλάξει τους νόμους και να κάνει σημαντικές αλλαγές στην οργάνωση του κράτους και όχι να σκοτώσει 30.000 ανθρώπους. Πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να αποτραπούν οι συγκρούσεις, αν ο Ιουστινιανός ήταν ποιο αποφασιστικός και τολμηρός για να μπορέσει να καταπολεμήσει την εξέγερση χωρίς να σκοτωθούν τόσοι άνθρωποι αλλά και να απομακρύνει τους αξιωματικούς εκείνους που φοβόταν ότι τον εξαπατούσαν και να νομοθετήσει καινούργιους νόμους, δίκαιους για το λαό.

Ιωάννα Τούμα, Κων/νος Χατζηγιάννης, Ελενη Μπουρνά                      Η στάση του Νίκα
 


    1.
Δήμοι ονομάζονταν αρχικά τα αθλητικά σωματεία τα οποία αναλάμβαναν την οργάνωση των αγώνων του Ιπποδρόμου. Με τον καιρό απέκτησαν σημαντική δύναμη και έπαιζαν πρωτεύοντα ρόλο στη ζωή του Βυζαντίου, καθώς μεταβλήθηκαν σε πολιτικά κόμματα, που αντιπροσώπευαν τις πολιτικές τάσεις της εποχής τους. Διακρίνονταν σε βένετους, πράσινους, λευκούς και ρούσους με διακριτικό γνώρισμα, το χρώμα που έφεραν οι αρματοδρόμοι. Δήμοι ονομάζονταν αρχικά τα αθλητικά σωματεία τα οποία αναλάμβαναν την οργάνωση των αγώνων του Ιπποδρόμου. Με τον καιρό απέκτησαν σημαντική δύναμη και έπαιζαν πρωτεύοντα ρόλο στη ζωή του Βυζαντίου, καθώς μεταβλήθηκαν σε πολιτικά κόμματα, που αντιπροσώπευαν τις πολιτικές τάσεις της εποχής τους. Διακρίνονταν σε βένετους, πράσινους, λευκούς και ρούσους με διακριτικό γνώρισμα, το χρώμα που έφεραν οι αρματοδρόμοι. 


 2.
ΑΦΟΡΜΗ
Το 531, ένας «βένετος» και ένας «πράσινος» συλλαμβάνονται με την κατηγορία της δολοφονίας και καταδικάζονται σε θάνατο διά απαγχονισμού. Ο Ιουστινιανός, δεδηλωμένος οπαδός των Βένετων, μετατρέπει τη θανατική ποινή σε φυλάκιση. Οι «Πράσινοι» και «Βένετοι» αξιώνουν την πλήρη απαλλαγή τους. Ο αυτοκράτωρ, όμως, τους αγνοεί.
Στις 11 Ιανουαρίου του 532 ξεσηκώνονται, πυρπολούν κτίρια, πολιορκούν το παλάτι και προξενούν ζημιές ακόμη και στην Αγία Σοφία.

ΑΙΤΙΑ
Το πλήθος των εξεγερμένων όλο και μεγαλώνει, καθώς ο λαός δυσφορούσε για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του αυτοκράτορα, τη βαριά φορολογία και την κρατική αυθαιρεσία. Απαιτεί την παραίτηση του Ιωάννη Καππαδόκη (Υπουργού Οικονομικών της εποχής) και του διάσημου νομομαθούς Τριβωνιανού.
Την κατάσταση επιχειρούν να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους οι συγκλητικοί και οι ευγενείς, που έβλεπαν τα δικαιώματά τους να ψαλλιδίζονται από τις μεταρρυθμίσεις του Ιουστινιανού.

 3.
. Η ιαχή «Νίκα» δονεί την ατμόσφαιρα. Είναι το σύνθημα που φώναζαν στον Ιππόδρομο για να εμψυχώσουν τους αρματοδρόμους.4.  Κάποτε είχαν καταδικαστεί, με την κατηγορία της δολοφονίας, σε απαγχονισμό στον ιππόδρομο μέλη Βενετών και Πρασίνων αλλά εξαιτίας κάποιων προβλημάτων της αγχόνης γλίτωσαν δύο. Έτσι οι δήμοι και οι κάτοικοι της Πόλης που ήταν εκεί άρχιζαν να φωνάζουν στον Ιουστινιανό να τους χαρίσει τη ζωή, όμως αυτός τους το αρνήθηκε και αυτή υπήρξε η αφορμή της στάσης.

Κάποιοι από τους συγκλητικούς είδαν τη στάση σαν ευκαιρία να ανατρέψουν τον Ιουστινιανό, δυσαρεστημένοι από νέους, βαρείς φόρους που αυτός είχε επιβάλει και τον ψαλιδισμό των δικαιωμάτων των ευγενών γενικότερα. Οι στασιαστές, οπλισμένοι και μάλλον ελεγχόμενοι από τους συμμάχους τους στη Σύγκλητο,πυρπολούν κτίρια, πολιορκούν το παλάτι προξενούν ζημιές ακόμη και στην Αγία Σοφία και απαιτούσαν την αποπομπή του Έπαρχου Ιωάννη του Καππαδόκη, ο οποίος ήταν αρμόδιος για τη συλλογή των φόρων, καθώς και του αυλικού Τριβωνιανού, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την αναθεώρηση του ποινικού κώδικα. Ο Ιουστινιανός υποσχέθηκε να απομακρύνει από τις θέσεις τους τον Τριβωνιανό και τον Ιωάννη τον Καππαδόκη, αλλά η έκκλησή του στον Ιππόδρομο δεν πέτυχε και ανακηρύχθηκε νέος αυτοκράτορας ο Υπάτιος, ανιψιός του Αυτοκράτορα Αναστάσιου Α'.
 5. Οι στασιαστές, οπλισμένοι και μάλλον ελεγχόμενοι από τους συμμάχους τους στη Σύγκλητο, πυρπολούν κτίρια, πολιορκούν το παλάτι προξενούν ζημιές ακόμη και στην Αγία Σοφία και απαιτούσαν την αποπομπή του Έπαρχου Ιωάννη του Καπαδόκη ο οποίος ήταν αρμόδιος για τη συλλογή των φόρων, καθώς και του αυλικού Τριβωνιανού, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την αναθεώρηση του ποινικού κώδικα. Ο Ιουστινιανός υποσχέθηκε να απομακρύνει από τις θέσεις τους τον Τριβωνιανό και τον Ιωάννη τον Καππαδόκη, αλλά η έκκλησή του στον Ιππόδρομο δεν πέτυχε και ανακηρύχθηκε νέος αυτοκράτορας ο Υπάτιος, ανιψιός του Αυτοκράτορα Αναστάσιου Α’.

6.

Η παρέμβαση της αυτοκράτειρας Θεοδώρας επηρέασε την τελική απόφαση του Ιουστινιανού και τον έπεισε να μείνει και να παλέψει ενώ εκείνος ήταν έτοιμος να φύγει.

7.

Ο Ιουστινιανός και οι στρατηγοί του κατέστειλαν την εξέγερση δωροδοκώντας τους στασιαστές για να τους φέρουν με το μέρος του αυτοκράτορα, προκαλώντας έτσι διχόνοια μεταξύ των στασιαστών. Σε κάθε περίπτωση οι στασιαστές εγκλωβίστηκαν στον ιππόδρομο όπου και σφαγιάστηκαν.


8. Ο Ιουστινιανός πιστεύω ότι είναι πολύ φιλόδοξος γιατί ήθελε να ανακτήσει την Ρωμαική αυτοκρατορία. Η διακυβέρνηση του Ιουστινιανού είναι πολύ έξυπνη κατά την γνώμη μου. Περιορίζει την δύναμη των μεγάλων γαιοκτημόνων και προστατεύει τους ελεύθερους αγρότες γιατί πλήρωναν φόρους. ΠΗΓΕΣ : http://7gym-glyfad.att.sch.gr/ergasies/ipodr.htm
                βικιπαίδεια

Αλέξανδρος Σαμλίδης, Τάκης Φουρλατάρας,  Παναγιώτης Χιωτίνης, Δημήτρης Φαρμάκης, Στέλιος Τέσκος


 

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑ

1) Οι δήμοι ήταν οργανώσεις φιλάθλων του ιπποδρόμου, ειδικά για τις αρματοδρομίες, μία δημοφιλή ενασχόληση για τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Υπήρχαν τέσσερις κύριοι δήμοι καθορισμένοι ανάλογα με το χρώμα της στολής της αγαπημένης τους αγωνιστικής ομάδας. Αυτοί ήταν οι Βένετοι (Γαλάζιοι), οι Ρούσσοι (Κόκκινοι), οι Πράσινοι και οι Λευκοί.

2)Οι 4 δήμοι είχαν καταδικαστεί σε απαγχονισμό με την κατηγορία της δολοφονίας. Αυτό ήταν η αιτία της στάσης αυτής. Οι κάτοικοι και οι δήμοι παρακαλούσαν και φώναζαν,να μην τους σκοτώσει όμως ο Ιουστινιανός δεν το δέχτηκε και αυτή ήταν η αφορμή της στάσης.

3)Η Στάση του Νίκα πήρε το όνομα της από το σύνθημα που φώναζαν οι εξεγερθέντες ''Νίκα-Νίκα'' κατά την διάρκεια της εξέγερσης.

4)Οι τέσσερις κύριες οργανώσεις φιλάθλων του ιπποδρόμου είχαν καταδικαστεί, με την κατηγορία της δολοφονίας, σε απαγχονισμό στον ιππόδρομο. Οι δήμοι και οι κάτοικοι της Πόλης που ήταν εκεί άρχιζαν να φωνάζουν στον Ιουστινιανό να τους χαρίσει τη ζωή, όμως αυτός τους το αρνήθηκε και έτσι ξεκίνησε αυτή η εξέγερση. Ο λαός βγήκε στους δρόμους της Πόλης, προκαλώντας καταστροφές και χρίζοντας αυτοκράτορα τον Υπάτιο. (Αυτή ήταν η αφορμή.. Ποια ήταν όμως η αιτία;)

5) Ο Ιουστινιανός αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση. Για μια στιγμή περνά από το νου να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη. Η αυτοκράτειρα Θεοδώρα τον μεταπείθει και έπειτα οι στρατηγοί Βελισάριος και Μούνδος εγκλωβίζουν τους επαναστάτες στον Ιππόδρομο όπου τους κατασφάζουν. Η  «Στάση του Νίκα» άφησε πίσω της 30.000 νεκρούς. Ο Ιουστινιανός πατούσε πλέον γερά στα πόδια του και την επομένη μέρα έδωσε εντολή να εκτελεσθούν ο Υπάτιος και ο αδελφός του.

6) Η αυτοκρατορική σύζυγος, Θεοδώρα έπαιξε μεγάλο ρόλο σε αυτή την απόφαση του Ιουστινιανού αφού τον παροτρύνει να εγκλωβίσουν τους επαναστάτες στον Ιππόδρομο. Έπειτα από  αυτή την απόφαση του Ιουστινιανού πλέον ήξερε τι έκανε.

7) Ο Ιουστινιανός και οι στρατηγοί του εγκλώβισαν τους εξεγερθέντες στον ιππόδρομο και εκεί τους κατάσφαξαν. Έτσι, υπό τις εντολές του Βελισάριου του Μούνδου και του διοικητή της φρουράς στρατηγού Ναρσή ο ρωμαϊκός στρατός σφαγιάζει στον Ιππόδρομο 30.000 περίπου στασιαστές.

8)Η κατάσταση ξέφευγε από το έλεγχο του Ιουστινιανού, ο οποίος είναι κάπως τρομαγμένος  και αποφασίζει να εγκαταλείψει την πόλη. Την παραμονή της εγκατάλειψης του θρόνου προς διαφυγή, πείθεται από τη Θεοδώρα και παραμένει για μάχη μέχρι το τέλος. Για αυτό χαρακτηρίζω τον Ιουστινιανό καλό αυτοκράτορα, βοηθώντας τον λαό του. Αν και πριν την ενθάρρυνση της Θεοδώρας φαινόταν τρομαγμένος και τρομοκρατημένος.
                                                      ΧΑΡΑ ΠΛΑΓΓΕΣΗ
ΧΡΥΣΑ ΣΤΡΙΓΓΟΥ
ΑΝΤΩΝΙΑ ΣΕΤΑΚΗ
                     (εργασίες μαθητών/τριών του Β3, 2013-2014)