Οι ανακαλύψεις (15ος-16ος αιώνας)
Ποια ήταν τα κίνητρα που ώθησαν τους Ευρωπαίους στα μεγάλα υπερατλαντικά ταξίδια;
Οικονομικά
Κέρδη, εμπόριο, χρυσός, μπαχαρικά
1. Η παρουσία των Οθωμανών στην Ανατολή "κόβει" το δρόμο του μεταξιού και σπρώχνει τους Ευρωπαίους να στραφούν στη θάλασσα για το εμπόριο προς την Ανατολή.
2.Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες της εποχής και κυρίως ο ανταγωνισμός με τη Βενετία που είχε μέχρι τότε τον έλεγχο του εμπορίου στη Μεσόγειο.
Επιστημονικά
Η περιέργεια και η εξερευνητική διάθεση των Ευρωπαίων. Η φαντασία τους εξάπτεται από τις περιγραφές των ταξιδιών του Μάρκο Πόλο και ονειρεύονται τις χώρες της Ανατολής που είναι πλούσιες σε χρυσάφι.
Πολιτικά
Οι φιλοδοξίες των Ευρωπαίων ηγεμόνων
Θρησκευτικά
Η επιδίωξη της εκκλησίας να διαδώσει το χριστιανισμό στους λαούς του Νέου Κόσμου
Ποια ήταν τα τεχνικά μέσα που έκαναν τα υπερατλαντικά ταξίδια πιο γρήγορα και ασφαλή;
1. Η ναυπήγηση ενός νέου τύπου καραβιού, της καραβέλας που συνδύαζε μεγάλη χωρητικότητα, ταχύτητα και ασφάλεια
2. Τελειοποίηση οργάνων για τον προσανατολισμό
πυξίδα |
αστρολάβος(= όργανο προσδιορισμού του γεωγραφικού πλάτους με βάση την παρατήρηση των άστρων)
3. Δημιουργία πορτολάνων (= ναυτικοί χάρτες)
Τα εξερευνητικά ταξίδια
Οι πρώτοι θαλασσοπόροι
Οι Πορτογάλοι επεδίωξαν να φτάσουν στις Ινδίες πλέοντας γύρω από την Αφρική.
Ερρίκος ο Θαλασσοπόρος: χρηματοδότησε πολλά εξερευνητικά ταξίδια που έφτασαν στη Μαδέρα, τις Αζόρες και το Πράσινο Ακρωτήρι.
Βαρθολομαίος Ντιαζ: Φτάνει μέχρι το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, το νοτιότερο άκρο της Αφρικής.
Βάσκο ντα Γκάμα: φτάνει ως τις Ινδίες
Χριστόφορος Κολόμβος
Αντίθετα, ο Χριστόφορος Κολόμβος, πεπεισμένος ότι η γη είναι σφαιρική, επιχείρησε να φτάσει στη Ινδία πλέοντας δυτικά.Κατά τη διάρκεια των 4 ταξιδιών του (1492-1504) ανακάλυψε τα νησιά και τις ηπειρωτικές περιοχές της Κεντρικήε Αμερικής, αν και ο ίδιος πίστευε ότι είχε φτάσει στις Ινδίες.
Φερδινάνδος Μαγγελάνος
Πραγματοποίησε τον πρώτο περίπλου της γης (1519-1522) και έτσι αποδείχθηκε ότι η γη είναι σφαιρική.
Δραστηριότητα:
Παρακολουθείστε τα ταξίδια και τις ανακαλύψεις των μεγάλων θαλασσοπόρων:
Οι συνέπειες των ανακαλύψεων
Οι ανακαλύψεις προκάλεσαν ριζικές μεταβολές στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.
- Νέες εμπορικές δυνάμεις εμφανίζονται όπως οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι, οι Ολλανδοί κλπ, ενώ σιγά σιγά η Βενετία και η Γένοβα παρακμάζουν. Έτσι δημιουργούνται σταδιακά μεγάλες αποικιακές αυτοκρατορίες που φέρνουν στα ευρωπαικά κράτη τεράστια κέρδη.
- Το κέντρο της ευρωπαικής οικονομίας μετατοπίστηκε από τη Μεσόγειο στον Ατλαντικό. Νέα λιμάνια όπως της Λισσαβόνας και της Σεβίλλης αποκτούν οικονομική σπουδαιότητα.
- Το ασήμι και ο χρυσός ρέουν άφθονα στην Ευρώπη και αυτό οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης των αγαθών αλλα και σε αύξηση των τιμών.
- Από τις νέες οικονομικές καταστάσεις επωφελούνται και πλουτίζουν οι έμποροι και ενισχύεται η δύναμη της αστικής τάξης.
- Το κλίμα της εποχής ευνοεί την ανάπτυξη των επιστημών, όπως η γεωγραφία, η αστρονομία, η εθνολογία, κλπ.
- Σημειώνεται πρόοδος της ναυσιπλοίας.
- Ο χριστιανισμός διαδίδεται από τους καθολικούς ιεραποστόλους στις νέες χώρες.
Αρνητικές συνέπειες
Για τους λαούς των νέων χωρών οι ανακαλύψεις ήταν αρνητικές.
- Οι ευρωπαίοι ξεκίνησαν την εντατική εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών αυτών σε βάρος των ιθαγενών. Οι χώρες του Νέου Κόσμου υποφέρουν μέχρι τις μέρες μας από τη φτώχεια και τις επιδράσεις της αποικιοκρατίας.
- Οι μη ευρωπαϊκοί λαοί θεωρήθηκαν κατώτεροι και έγιναν αντικείμενο σκληρής εκμετάλλευσης από τους Ευρωπαίους. Χιλιάδες άνθρωποι πουλήθηκαν ως δούλοι ή εξοντώθηκαν από τους κατακτητές.
- Καταστράφηκαν οι πολιτισμοί των Μάγιας, των Ίνκας και των Αζτέκων μαζί με σημαντικά μνημεία
Η πολιορκία της
Τενοτστιτλάν...
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/i-ispani-antikrizoun-ta-kefalia-apo-tis-anthropothisies-ton-aztekon-ke-tromokratounte-telika-i-ispani-tous-exolothrefsan-olous-me-opla-ke-evropaika-mikrovia-pou-i-ithagenis-den-antechan/
Τενοτστιτλάν...
Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/i-ispani-antikrizoun-ta-kefalia-apo-tis-anthropothisies-ton-aztekon-ke-tromokratounte-telika-i-ispani-tous-exolothrefsan-olous-me-opla-ke-evropaika-mikrovia-pou-i-ithagenis-den-antechan/
Τενοτστιτλάν... πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας των Αζτέκων από τον ισπανό κατακτητή Ερνάν ΚορτέςΔιαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/i-ispani-antikrizoun-ta-kefalia-apo-tis-anthropothisies-ton-aztekon-ke-tromokratounte-telika-i-ispani-tous-exolothrefsan-olous-me-opla-ke-evropaika-mikrovia-pou-i-ithagenis-den-antechan/ Τενοτστιτλάν, |
Δραστηριότητα:
Αν θέλετε να μαθέτε περισσότερες πληροφορίες για την καταστροφή του πολιτισμού των Αζτέκων και την εξολόθρευση των ινδιάνων από τον Κορτές ακολουθείστε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Πολύ καλό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΚΑΤΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική γραφή του άρθρου σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικό αυτό Το έχω διαβάσει και αλλού Να ξέρετε πάντως Ότι αυτά που λέτε Είναι πολύ σημαντικά για τα παιδιά
ΑπάντησηΔιαγραφή