National Geographic: Ένα περιοδικό για τη γεωγραφία και τον παγκόσμιο πολιτισμό


του Κουτσοστάθη Θάνου



Η National Geographic Society (Εθνική Γεωγραφική Εταιρεία), με έδρα στην Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι μία από τις μεγαλύτερες εκπαιδευτικές και επιστημονικές, μη κερδοσκοπικές, οργανώσεις παγκοσμίως. Στα ενδιαφέροντα της περιλαμβάνονται η γεωγραφία, η αρχαιολογία και οι φυσικές επιστήμες, η προώθηση της περιβαλλοντικής και ιστορικής συντήρησης και η μελέτη του παγκόσμιου πολιτισμού και της ιστορίας.





Η ιστορική αποστολή της είναι «να αυξήσει και να διασκορπίσει τη γεωγραφική γνώση προωθώντας τη συντήρηση των παγκόσμιων πολιτιστικών, ιστορικών και φυσικών πόρων.  Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός της από τον Μάρτιο του 1998, Τζον Φάρεϊ ο Νεότερος (John M. Fahey, Jr) δηλώνει ότι ο σκοπός της National Geographic Society είναι εμπνεύσει τους ανθρώπους να φροντίσουν για τον πλανήτη τους. Η Εταιρεία διοικείται από εικοσιτριαμελές Συμβούλιο Επιτρόπων, το οποίο αποτελείται από μια ομάδα διακεκριμένων εκπαιδευτικών, επιχειρηματιών, επιστημόνων, πρώην ανώτερων κυβερνητικών υπαλλήλων και υπέρμαχων για την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Η Εταιρεία υποστηρίζει και χρηματοδοτεί την επιστημονική έρευνα και εξερεύνηση. Στις εκδόσεις της ανήκει και το περιοδικό National Geographic καθώς και άλλα περιοδικά, βιβλία, σχολικά προϊόντα, χάρτες, ταινίες και διαδικτυακά προϊόντα σε πολυάριθμες γλώσσες και χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Διαθέτει, επίσης, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο παρέχει επιχορηγήσεις σε οργανώσεις και άτομα, ώστε να ενισχυθεί η γεωγραφική εκπαίδευση. Η National Geographic Society, μέσω της Επιτροπής για την Έρευνα και την Εξερεύνηση, έχει δώσει επιχορηγήσεις για επιστημονική έρευνα κατά το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της, φτάνοντας πρόσφατα τις 9.000. Η έρευνα πραγματοποιείται παγκοσμίως και συχνά δημοσιοποιείται μέσα από τα ιδιόκτητα μέσα της τα οποία φθάνουν σε περίπου 360 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε μήνα[3]. Η National Geographic Society διατηρεί μουσείο στην έδρα της στην Ουάσιγκτον, ελεύθερο για το κοινό, ενώ έχει υποστηρίξει δημοφιλείς εκθέσεις, όπως η έκθεση «Βασιλιάς Τουτ» (King Tut), η οποία αποτελούνταν από θαυμάσια ευρήματα από τον τάφο ενός νεοαποκαλυφθέντα Αιγυπτίου Φαραώ και περιόδευσε σε διάφορες αμερικανικές πόλεις. προτού ολοκληρώσει την Αμερικανική περιοδεία της στο ίδρυμα Φράνκλιν της Φιλαδέλφεια.





Η National Geographic Society ιδρύθηκε στην Ουάσιγκτον στις 27 Ιανουαρίου 1888 από τριάντα τρεις εξερευνητές και επιστήμονες, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν για «την οργάνωση μιας Εταιρείας για την αύξηση και τη διάδοση της γεωγραφικής γνώσης». Οι συζητήσεις για την δημιουργία της είχαν αρχίσει δύο εβδομάδες νωρίτερα, στις  13 Ιανουαρίου, προτού συγκεντρωθούν στη λέσχη Κόσμος (Cosmos Club), μια ιδιωτική λέσχη η οποία βρισκόταν τότε στην πλατεία Λαφαγέτ (Lafayette Square), κοντά στο Λευκό Οίκο. Ο Γκάρντινερ Γκρην Χάμπαρντ (Gardiner Greene Hubbard) έγινε ο πρώτος πρόεδρός της και ο γαμπρός του, Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ (Alexander Graham Bell) τον διαδέχτηκε μετά το θάνατό του, το 1897. Ο γαμπρός του Μπελ, Γκίλμπερτ Χόβεϊ Γκρόσβενορ (Gilbert Hovey Grosvenor) έγινε ο πρώτος συντάκτης του περιοδικού National Geographic, υπηρετώντας την οργάνωση για πενήντα πέντε χρόνια, ενώ τα μέλη της οικογένειας Γκρόσβενορ έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οργάνωση συνολικά. Ο Μπελ και ο γαμπρός του, Γκρόσβενορ, καθιέρωσαν την έννοια του μάρκετινγκ μέσω της ιδιότητας μέλους, καθώς και την σημαντική χρήση των φωτογραφιών στα περιοδικά. Ο σημερινός πρόεδρος του συμβουλίου των επιτρόπων, ο Γκίλμπερτ Μέλβιλ Γκρόσβενορ (Gilbert Melville Grosvenor), έλαβε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας (Presidential Medal of Freedom) το 2005 για την συνεισφορά της National Geographic Society στη γεωγραφική εκπαίδευση. Το 2004, η έδρα της National Geographic στην Ουάσιγκτον έγινε ένα από τα πρώτα κτίρια που έλαβαν την «πράσινη» πιστοποίηση από την Global Green USA. Η National Geographic Society έλαβε το Βραβείο Prince of Asturias τον Οκτώβριο του 2006, στο Οβιέδο της Ισπανίας.




Το περιοδικό National Geographic εκδόθηκε εννέα μήνες μετά την ίδρυση της National Geographic Society ως το επίσημο περιοδικό της. Εκδίδονται 12 μηνιαία τεύχη του National Geographic το χρόνο και τουλάχιστον τέσσερις πρόσθετες εκδόσεις χαρτών, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις εκδίδονται πρόσθετα τεύχη του περιοδικού. Το περιοδικό περιέχει άρθρα για τη γεωγραφία, τη δημοφιλή επιστήμη, την παγκόσμια ιστορία, τον πολιτισμό, τα τρέχουσες γεγονότα και φωτογραφίες τοποθεσιών και αντικειμένων σε ολόκληρο τον κόσμο. Το περιοδικό National Geographic αυτή την περίοδο εκδίδεται σε 31 γλωσσικές εκδόσεις σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Η συνολική κυκλοφορία του αγγίζει τα εννιά εκατομμύρια τεύχη μηνιαίως, με περισσότερους από πενήντα εκατομμύρια αναγνώστες.



Πολλές ιστορίες από την National Geographic Society παρουσιάζονται στην τηλεόραση. Ειδικές ανταποκρίσεις του National Geographic καθώς επίσης και τηλεοπτικές σειρές είχαν παρουσιαστεί από το τηλεοπτικό δίκτυο PBS και άλλα δίκτυα, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και παγκοσμίως, για πολλά έτη. Η σειρά Geographic στις ΗΠΑ άρχισε στο δίκτυο CBS το 1964, μεταφέρθηκε στο ABC το 1973 και κατέληξε στο PBS (από τον τηλεοπτικό σταθμό WQED του Πίτσμπουργκ) το 1975. Παρουσίασε ιστορίες από πολυάριθμες επιστημονικές προσωπικότητες, όπως ο Λούις Λεκεϋ (Louis Leakey), ο Ζακ Κουστώ (Jacques Cousteau) και η Τζέιν Γκούνταλ (Jane Goodall), όπου όχι μόνο παρουσιάστηκε η επιστημονική συνεισφορά τους αλλά συνέβαλε στο να γίνουν γνωστοί παγκοσμίως. Το μουσικό θέμα που υιοθετήθηκε από το National Geographic Channel ανήκει στον Έλμερ Μπέρνσταϊν (Elmer Bernstein). Παράλληλα, το National Geographic Channel δημιούργησε νέα τηλεοπτικά δίκτυα στις διεθνείς αγορές, όπως τα Nat Geo Wild, Nat Geo Adventure, Nat Geo Junior, και Nat Geo Music.               

Το 1997, διεθνώς, και το 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες, η National Geographic Society προώθησε, με καθεστώς μερικής ιδιοκτησίας – συνιδιοκτησίας με άλλες οντότητες, όπως η News Corporation, το National Geographic Channel, ένα τηλεοπτικό σταθμό με παγκόσμια διανομή για καλωδιακή και δορυφορική εκπομπή.



Η εταιρία National Geographic Films, θυγατρική της National Geographic Society υπήρξε η παραγωγός εταιρία ενός φιλμ βασισμένου στο ημερολόγιο του κυβερνήτη ενός Ρωσικού υποβρυχίου, με πρωταγωνιστή τον Χάρισον Φορντ, το Υποβρύχιο Κ-19 (K-19: The Widowmaker). Πρόσφατα, επίσης, παρουσίασε την Αμερικανική έκδοση του Γαλλικού ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι του Αυτοκράτορα», με νέα μουσική επένδυση και αφήγηση από τον ηθοποιό Μόργκαν Φρίμαν, η οποία βραβεύτηκε με το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ το 2006. Εμπνευσμένη από ένα άρθρο του περιοδικού National Geographic, η National Geographic Films παρουσίασε τον Οκτώβριο του 2007 μία τρισδιάστατη ταινία με τίτλο «Θαλάσσια τέρατα» (Sea Monsters), σε μουσική επένδυση του Πήτερ Γκάμπριελ (Peter Gabriel). Η National Geographic Films είναι, επίσης, συμπαραγωγός με τον Έντουαρντ Νόρτον (Edward Norton) και τον Μπραντ Πιτ (Brad Pitt) σε μία δεκάωρη μίνι σειρά, βασισμένη στο βραβευμένο βιβλίο του Στίβεν Άμπροζ (Steven Ambrose) «Undaunted Courage: Meriwether Lewis, Thomas Jefferson and the Opening of the American West», για το τηλεοπτικό δίκτυο HBO.
 Πηγή: Wikipedia






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Σχίσμα των δύο εκκλησιών: Γεγονότα και παράγοντες

Η εξωτερική πολιτική του Ιουστινιανού (με τη βοήθεια του χάρτη)

Η μεσαιωνική κοινωνία