Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Η Δ΄ σταυροφορία (1204) και η πρώτη άλωση της Κων/λης


Η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης το 1204 από τον Jacopo Tintoretto.

Παρατηρήστε το χάρτη και περιγράψτε την πορεία των σταυροφόρων της Δ΄ σταυροφορίας (κόκκινη γραμμή). Από ποια σημαντική πόλη ξεκινάνε και πού καταλήγουν;

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ 1203 -1204
 
Η εξωτερική και εσωτερική εξασθένιση του Βυζαντίου κατά τη βασιλεία του Αλέξιου Γ' Αγγέλου (1195-1203) έδωσε την ευκαιρία στον ανιψιό του και γιο του Ισαάκιου Β' (1185-1195), Αλέξιο, να επιχειρήσει την ανάκτηση του θρόνου του πατέρα του. Καθώς δε διέθετε τις απαραίτητες δυνάμεις στράφηκε για βοήθεια στη Δύση. Ήταν η εποχή που οι δυτικοί με επικεφαλής τον πάπα Ιννοκέντιο Γ' (1198-1216) και τον ισχυρό δόγη της Βενετίας, Ερρίκο Δάνδολο (1192-1205), ετοίμαζαν την Δ' Σταυροφορία για την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων. Τόσο ο Βενετός δόγης όσο και οι υπόλοιποι αρχηγοί των σταυροφόρων δέχτηκαν να επέμβουν υπέρ του νεαρού Αλέξιου, που τους υποσχέθηκε άλλωστε μεγάλη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια και επανεξέταση του θέματος της Ένωσης των Εκκλησιών. Αποφασίστηκε έτσι παρέκκλιση της Δ' Σταυροφορίας και υπογράφτηκε σχετική συμφωνία (Κέρκυρα, Μάιος 1203). Στις 17 Ιουλίου οι σταυροφόροι κατέλαβαν την πόλη και εγκατέστησαν στο θρόνο τον Αλέξιο Δ' και τον τυφλωμένο πατέρα του Ισαάκιο Β'. Ακολούθησαν ταραχές και εξεγέρσεις του λαού της Κωνσταντινούπολης. Μπροστά στις εξελίξεις αυτές οι σταυροφόροι αποφάσισαν να επέμβουν, αυτή τη φορά όμως για να τοποθετήσουν όχι μια βυζαντινή κυβέρνηση, αλλά μια δική τους. Με εισήγηση του δόγη της Βενετίας υπέγραψαν μπροστά στα τείχη της Κωνσταντινούπολης συμφωνία διανομής των εδαφών της βυζαντινής αυτοκρατορίας (Partitio Romaniae) και άρχισαν την πολιορκία της πόλης που έπεσε στα χέρια τους στις 13 Απριλίου 1204. Η "βασιλίδα των πόλεων", απόρθητη από την εποχή της ίδρυσής της υπέκυψε για πρώτη φορά στον εχθρό. Φοβερές λεηλασίες και σφαγές ακολούθησαν την άλωση της Πόλης.     
                                                
 ΠΗΓΗ: ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Δραστηριότητες:
Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τους σταυροφόρους στην Κωνσταντινούπολη

σύμφωνα με το παραπάνω παράθεμα;

Ποιες ήταν οι συνέπειες της Δ΄ Σταυροφορίας, σύμφωνα με το ίδιο παράθεμα και το παρακάτω βίντεο;
Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ

Λατινοκρατία ονομάζουμε την περίοδο μετά τη Δ΄ Σταυροφορία (1204-1261), όταν οι Λατίνοι (σταυροφόροι) μοίρασαν μεταξύ τους τα εδάφη τς βυζαντινής αυτοκρατορίας και δημιούργησαν διάφορα Λατινικά κράτη.1. Παρατηρήστε το χάρτη και καταγράψτε τα λατινικά κράτη που δημιουργούνται μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους στον Ελλαδικό χώρο και την Κωνσταντινούπολη. 

Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης αρκετοί αριστοκράτες και αξιωματούχοι βρήκαν καταφύγιο σε τρία κράτη που παρέμειναν στα χέρια ελληνικών οίκων.

Νέα ιδεολογία και ανάκτηση της Πόλης
Τα ελληνικά κράτη συνένωσαν τις δυνάμεις του Ελληνισμού και απέκρουσαν τις επιθέσεις των Λατίνων. Ήδη από το 1071 και ιδίως όμως μετά την Άλωση της Πόλης (1204), ο Βυζαντινός άρχισε να συνδέεται με το ιστορικό του παρελθόν. Αρχαία ελληνική κληρονομιά και χριστιανική πίστη αρχίζουν να συμβιβάζονται στη συνείδησή του και να γίνονται τα συστατικά της στοιχεία. Η νέα αυτή ιδεολογία ισοδυναμεί με το ξύπνημα ενός εθνικού αισθήματος στον Ελληνισμό που αποτελεί πλέον το μοναδικό στήριγμα του Βυζαντίου. Αφού εδραίωσαν τη θέση τους, τα ελληνικά κράτη οργανώθηκαν στρατιωτικά και πολιτικά, αναπτύχθηκαν στην οικονομία και τον πολιτισμό και επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου για την ανάκτηση της Πόλης και την ανασύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το έργο αυτό πραγματοποιήθηκε τελικά από τον αυτοκράτορα της Νίκαιας Μιχαήλ Η' Παλαιολόγο το 1261.


2. Παρατηρήστε το χάρτη και καταγράψτε τα τρία ελληνικά κράτη που δημιουργούνται μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους (με ροζ και καφέ χρώμα).

Αργότερα, θα προστεθεί άλλο ένα ελληνικό κράτος στην Πελοπόννησο, το Δεσποτάτο του Μυστρά που κυβερνιόταν από ένα δεσπότη, αδελφό του Βυζαντινού αυτοκράτορα. Το κάστρο του Μυστρά είχε δημιουργηθεί από του Φράγκους για την προστασία του Πριγκιπάτου της Αχαίας, όμως παραδόθηκε στους Έλληνες μετά την καταστροφική για τους Φράγκους μάχη της Πελαγονίας (1259).Περισσότερες πληροφορίες για το Μυστρά μπορείτε να βρείτε στο ιστολόγιο των μαθητών της Ε2 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πλαγιαρίου Ταξιδεύοντας στη γνώση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου