Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014

Το Πάσχα των Ελλήνων και ο αιώνιος γολγοθάς τους.

Έλεγε ο Θουκυδίδης ότι την ιστορία την μελετάμε για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τα ίδια λάθη όταν οι περιστάσεις προκαλούν την επανάληψή τους... Είναι άξιο μελέτης για μας ειδικά τους Έλληνες γιατί έχουμε μια επιμονή να επαναλαμβάνουμε τα λάθη μας και να μη διδασκόμαστε από την ιστορία μας...

Εμείς, στα πλαίσια του μαθήματος της Νεότερης Ιστορίας μας και ειδικά στο κεφάλαιο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ας περιοριστούμε να συγκρατήσουμε κάποιες στιγμές αυτής της μνημειώδους περιόδου και ας ευχηθούμε να διδαχθούμε από τη δόξα της αλλά και από τις μελανές της σελίδες. ..

Από τη δόξα που έστω και με πολλές πίκρες απόλαυσαν αγωνιστές όπως 
ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης 


 ο Κωνσταντίνος Κανάρης


 ο Ανδρέας Μιαούλης 
                ο Ιωάννης Μακρυγιάννης.

Από τη δόξα για τη θυσία και το παράδειγμα αγωνιστικότητας μέχρι θανάτου, 
                               όπως οι Ιερολοχίτες    


και ο Αλέξανδρος Υψηλάντης
                         ο Αθανάσιος Διάκος        ο Παπαφλέσσας 

ο Γεώργιος  Καραϊσκάκης ο Μάρκος Μπότσαρης          οι Μεσολογγίτες  

Ας διδαχθούμε από την προδοσία την άδικη και στιγματισμένη από την κατάρα του γένους μας -τη διχόνοια και την αχαριστία- ή τη λησμονιά  στην οποία έπεσαν...


Όπως ο Οδυσσέας Ανδρούτσος  που δολοφονήθηκε ύπουλα στη φυλακή με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας 


                      η αρχόντισσα καπετάνισσα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα που δολοφονήθηκε για λόγους αντιζηλίας μετά την απελευθέρωση


 


  


η πάμπλουτη Μαντώ Μαυρογένους με καταγωγή από τη Μύκονο,  που πέθανε φτωχή  


ο Νικήτας Σταματελόπουλος ή αλλιώς Νικηταράς, ο οποίος πέθανε τυφλός ζητιάνος στην Αθήνα...
Ακολουθεί ένα σύντομο βίντεο με τα κυριότερα γεγονότα που αφορούν στην Τουρκοκρατία, την προετοιμασία και την Ελληνική Επανάσταση του 1821.  
Μια επίσκεψη στην Επανάσταση δεν θα μπορούσε να παραλείψει το Θούριο του Ρήγα Φερραίου, και ιδιαίτερα τραγουδισμένο από το μεγάλο Νίκο Ξυλούρη. Ας παρακολουθήσουμε ένα βίντεο με στιγμιότυπα της Επανάστασης.


                                         

Δυστυχώς είναι λίγες οι αξιόλογες κινηματογραφικές ταινίες με θέμα την Επανάσταση και δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για να παρακολουθήσουμε κάποια στιγμιότυπα. Ένα παλιάς κοπής επεισόδιο προέρχεται από την ταινία "Παπαφλέσσας" με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.


 Η μάχη, η μοναξιά της καθώς δεν ήρθαν οι αναμενόμενες ενισχύσεις, η θυσία και ο φόρος τιμής του Ιμπραήμ Πασά στο πρόσωπο του νεκρού Παπαφλέσσα, ζωντανεύουν με τα λίγα μέσα της εποχής στο παρακάτω βίντεο.
Θεόδωρου Βρυζάκη, "Η Ελλάς ευγνωμονούσα"Αξίζει τον κόπο να προσπαθήσει κανείς να αναγνωρίσει τα πρόσωπα των αγωνιστών που απεικονίζονται στον πίνακα αυτό .                                                                                                      Γιάννα ΠαπανδρέουΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου