Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ (14ος – 15ος αιώνας)

Ο Οθωμανικός στρατός βαδίζει προς την Κωνσταντινούπολη

Το βυζαντινό κράτος που ανασυστήθηκε το 1261 από τον αυτοκράτορα της Νίκαιας Μιχαήλ Παλαιολόγο δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τα οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν πολύ γρήγορα (εμφύλιοι πόλεμοι, βαριά φορολογία, υποτίμηση του νομίσματος, εξεγέρσεις του λαού σε διάφορες πόλεις). Η Βυζαντινή αυτοκρατορία έγινε γρήγορα μια αδύναμη αυτοκρατορία των Στενών που καταλήθηκε έυκολα από τους Οθωμανούς.

Παρατηρήστε το χάρτη του 1360 και του 1400 και καταγράψτε:

Α) Τα εδάφη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας
Β) τις κατακτήσεις και την εξάπλωση των Οθωμανών Τούρκων.
Γ) Τι παρατηρήσεις κάνετε για το συσχετισμό δυνάμεων ανάμεσα στη βυζαντινή αυτοκρατορία και το οθωμανικό κράτος στις παραμονές της σύγκρουσης τους;










Η εξάπλωση των Οθωμανών


Τελευταίες προσπάθειες των βυζαντινών να ανασχέσουν τους Οθωμανούς

Ο αυτοκράτορας Ιωάννης Η' Παλαιολόγος στη σύνοδο της Φλωρεντίας- Φερράρας (1439). 
             Πίνακας του Β. Gozzoli, ανάκτορο Medici Riccardi, Φλωρεντία.

Κατά τον τελευταίο αιώνα πριν την άλωση, οι βυζαντινοί αυτοκράτορες αναζήτησαν βοήθεια από τη Δύση. Ο Ιωάννης Η΄ ταξίδεψε στην Ιταλία και στη Σύνοδο της Φερράρας- Φλωρεντίας (1438-9) υποσχέθηκε στη Ρωμαϊκή εκκλησία την "ένωση" των δύο εκκλησιών, δηλ. την υποταγή της ορθόδοξης στην καθολική εκκλησία, προκειμένου να πείσει τους Ιταλούς να βοηθήσουν στρατιωτικά το Βυζάντιο στον αγώνα τους κατά των Οθωμανών. Η απόφαση αυτή όμως, δεν έγινε δεκτή από το λαό της Κωνσταντινούπολης, γιατί υπήρχε ακόμα νωπή η ανάµνηση των ιεροσυλιών, σφαγών και λεηλασιών από τους χριστιανούς Σταυροφόρους το 1204 και µέχρι το 1261. Ουσιαστικά, η Σύνοδος αυτή δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα και οι Βυζαντινοί παρέμειναν αβοήθητοι, καθώς οι Οθωµανοί κύκλωναν, πια, την Πόλη, την άνοιξη του 1453.



Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Σχίσμα των δύο εκκλησιών: Γεγονότα και παράγοντες

Εξελίξεις στο βυζαντινό κράτος ως τις αρχές του 6ου αιώνα

Η μεσαιωνική κοινωνία